Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
14 sierpnia 2014

Łączenie wina i serów

Na pierwszy rzut oka nie mają ze sobą zbyt wiele wspólnego. Może jedynie to, że upodobali je sobie kulinarni pasjonaci. Ale sięgając głębiej przekonamy się, że wina i sery to całkiem oczywista para, dzieląca ze sobą spektrum smaków, zapachów i miejsc pochodzenia.

cheese-tray-1433504_1920

Jedne i drugie wywodzą się z dość bazowej, nieprzetworzonej materii – soku z winogron i mleka. Tożsame procesy biochemiczne, występujące w naturze, pozwalają na wytworzenie różnych typów win i serów. Od stuleci stanowiły prosty, codzienny składnik diety na terenach wiejskich, ale też wytworny przysmak na dworach możnych.

Szybka i prosta deska serów

Przed poznawaniem ogólnych wskazówek co do parowania na przykład sancerre z crottin de chavignol, przeprowadźmy przydatne ćwiczenie. Zróbmy deskę serów, przygotowując do niej kilka win i testujmy. Taki mały warsztat może być pretekstem do spotkania ze znajomymi.

W co najlepiej się zaopatrzyć? Proponujemy kilka podstawowych typów sera:

  • ser z porostem białej pleśni (np. brie),
  • ser kozi,
  • ser żółty twardy, długo dojrzewany (np. parmezan, cheddar),
  • ser z przerostem niebieskiej pleśni (np. gorgonzola).

W większości dużych sklepów spożywczych znajdziemy taki zestaw. W jednej kategorii może być wiele różnych serów, ale chodzi tu bardziej o zwrócenie uwagi na samą metodę produkcji i specyficzny styl. W ramach serów z przerostem niebieskiej pleśni znajdziemy szereg różnic, ale cechą wspólną będzie wyrazisty, słony smak, do którego powinno pasować słodkie wino.

Jeśli mamy już 4 rodzaje sera zaopatrzmy się w wino białe, czerwone, musujące i jedno słodkie. Teraz próbując różnych połączeń można samodzielnie odkryć jaka para jest właściwa. Przy idealnym połączeniu wina z serem tworzy się nowa jakość, która nie jest tylko prostą sumą składowych. Żaden składnik nie powinien zabijać smaku pozostałych. Jeśli tak się dzieje – lepiej szukać innej pary.

Ser z przerostem niebieskiej pleśni

Kilka wskazówek

Charakter większości typów win dobrze sprawdza się z korespondującymi z nim serami. Tak też:

  • do win białych i win różowych powinny pasować sery z porostem białej pleśni,
  • do serów kozich często podaje się sauvignon blanc, np. z Nowej Zelandii czy to z Doliny Loary,
  • sery wyjątkowo tłuste jak na przykład Saint-André mogą być parowane z winem musującym, które doda przyjemnej lekkości,
  • żółte sery twarde wymagają win o większej intensywności smaku i zawartości tanin – win czerwonych,
  • do cheddara czy wędzonego oscypka można wybrać cięższe cabernet sauvignon starzone w beczce,
  • wina słodkie, białe jak sauternes czy czerwone porto, tworzą dobry duet z serem z przerostem niebieskiej pleśni.

Ogólna zasada mówi, że im bardziej intensywny w smaku i zapachu ser, tym bardziej wyraziste wino powinno mu towarzyszyć. W związku z lokalnymi uwarunkowaniami dobrze pasują do siebie produkty z tego samego regionu. W samej Francji jest ponad 400 apelacji win i serów. Jest z czego wybierać.

Klucz do sukcesu

Jak zwykle „diabeł tkwi w szczegółach”. Na smak sera i wina duży wpływ będzie miała temperatura. Sery są przechowywane w lodówce, z której powinny być wyjęte na około 1 h przed spożyciem. Wraz z podniesieniem temperatury zmieni się ich konsystencja i będą idealne do wina, pieczywa czy owoców.

picnic-787117_1920

O właściwej temperaturze trzeba też pamiętać w przypadku win – białe, różowe i musujące obowiązkowo podajemy z lodówki. Wina czerwone można delikatnie schłodzić umieszczając butelkę na kilkadziesiąt minut w lodówce.

Istotną kwestią jest data ważności sera. Najczęściej tuż przed jej końcem napotkamy najbardziej intesywne aromaty. Żywy produkt wciąż zmienia smak, ale w momencie sprzedaży w sklepie zawsze jest gotowy do spożycia. Na smak wina i jego zdolność do parowania z serem będzie miało wpływ wiele czynników jak zawartość alkoholu, cukier resztkowy, dojrzewanie w beczce i inne.

Jan Czyż

fot. pixabay.com


CHCESZ OTRZYMYWAĆ ARTYKUŁY O WINIE, INFORMACJE O NOWOŚCIACH I PROMOCJACH?
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLLETER > 

O autorze

Jan Czyż

Jan Czyż

Od kilkunastu lat degustuje i szkoli. Ukończył studia winiarskie Master International Vintage. Interesuje się marketingiem wina w sieci oraz globalnymi trendami winiarskimi. Lubi wina codzienne, szczególnie z południa Francji.

Artykuły autora

Rekomendacje

Polecamy wina

Wino Fleuriet et Fils Tradition Blanc Sancerre AOC 2022
Dostępnośćduże ilości
143,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Katowice:niedostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Martí Serdà Masia d`Or Cava Brut Nature Penedès
Dostępnośćbrak
67,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Momo Pinot Noir 2019
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
111,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Disznókő 1413 Tokaji Édes Szamorodni 2019 500 ml
Dostępnośćbrak
122,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny

Zestawy

Polecamy zestaw

Wielkanocny koszyk Marka Kondrata
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
507,00 zł
456,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 507,00 zł
-10%