Takie nowości lubimy najbardziej. Osobiście odkryte, z winnicy o ciekawej historii i bliskiej nam filozofii. Uwaga, uwaga – mamy przyjemność przedstawić wam winnicę 4 Kilos i po raz pierwszy u nas – wina z Majorki.
Nazwa winnicy i winiarni nawiązuje do kwoty 4 milionów hiszpańskich peset, którą początkowo zainwestowali jej twórcy – winiarz Francesc Grimalt znany ze swojego poświęcenia dla ratowania endemicznej odmiany Callet, oraz muzyk Sergio Caballero – specjalista ds. wizerunku. Ta skromna – wydawać by się mogło – kwota (w przeliczeniu około 24 tysięcy euro) ma symbolizować, że dobre wino jestem owocem ziemi, pasji, ambicji i pracy rąk ludzkich, a nie wielkich pieniędzy.
Pierwsze wino powstało pod koniec września 2006 roku w garażu zaprzyjaźnionego winiarza z niewielkiej ilości, ale za to z doskonałej jakości winogron. Fermentację i macerację wina przeprowadzono w… zbiorniku używanym do przechowywania mleka w odpowiedniej temperaturze.
4 Kilos z przekonaniem wdrażają własną filozofię przy produkcji wina – wierzą w bioróżnorodność i pracę człowieka w zgodzie z naturą. Wykorzystywane tu odmiany to: callet, cabernet sauvignon, fogoneu, merlot, monastrell i syrah.
Zobaczcie, jak wygląda ta niewielka winnica:
W naszej ofercie pojawiają się 3 popisowe wina od 4 Kilos: