Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
13 listopada 2012

Relacja z degustacji win – kursu podstawowej wiedzy winiarskiej

9 i 10 listopada odbyła się pierwsza edycja kursu podstawowej wiedzy winiarskiej – szkolenia teoretycznego, degustacji win i warsztatów łączenia win z jedzeniem.

Tym razem spotkaliśmy się w Warszawie. Pierwsza część miała miejsce w sali degustacyjnej naszego sklepu przy ulicy Wierzbowej 3. Część druga odbyła się w Tapas Barze Carmona, przy ulicy Chodkiewicza. Podczas dwóch dni mieliśmy okazję dyskutować na tematy związane z uprawą winorośli, produkcją wina i degustacją. Oczywiście ważną częścią szkolenia była praktyka. Spróbowaliśmy 20 różnych win. Ćwiczyliśmy zmysł węchu rozpoznając aromaty występujące w różnych typach wina.

degustacja białego wina

Drugi dzień przebiegł pod znakiem łączenia wina z jedzeniem. Próbowaliśmy 7 różnych win ze specjalnie przygotowanymi w tym celu potrawami. Była między innymi obatza – bawarski mus z sera camembert – podawana do cavy od Martí Serdà. Nowozelandzkie sauvignon blanc zostało połączone z grillowanymi pieczarkami marynowanymi z octem sherry, chilli i czosnkiem. Do beczkowego chardonnay z argentyńskiej Mendozy serwowano warzywa na parze ze śliwkowym aioli. Dwa pierwsze czerwone wina były próbowane z mięsem: pinot noir z Burgundii z polędwiczką wieprzową na grzance z papryką piquillo. Argentyński malbec z carpaccio ze steka bavette w argentyńskim sosie chimichurri. Była też reserva z Rioja z serem iberico z czosnkiem i estragonem. Zwieńczeniem degustacji był deser: słodkie wino z Doliny Loary, z apelacji Bonnezeaux. Próbowano z nim crema catalana.

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za przybycie i aktywny udział w kursie! Kolejną edycję przewidujemy w styczniu 2013 roku. Jesteśmy także w trakcie opracowywania kursu dla zaawansowanych winomanów.

Jan Czyż
zdjęcia: Magda Trebert (www.believeincolors.com)

 

O autorze

Jan Czyż

Jan Czyż

Od kilkunastu lat degustuje i szkoli. Ukończył studia winiarskie Master International Vintage. Interesuje się marketingiem wina w sieci oraz globalnymi trendami winiarskimi. Lubi wina codzienne, szczególnie z południa Francji.

Artykuły autora

Rekomendacje

Polecamy wina

Wino Mount Fishtail Pinot Noir Marlborough
Dostępnośćbrak
77,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny
Portugalia na co dzień
Dostępnośćbrak
318,00 zł
Hiszpania na czerwono
Dostępnośćniedostępny
158,00 zł

Zestawy

Polecamy zestaw

Musssujący Zestaw
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
234,00 zł
210,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 234,00 zł
-10%