Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Gallardía oznacza powszechny w winnicach de Martino, umieszczony też na etykiecie, czerwono żółty kwiatek. Nie jest on tylko ozdobą, ale i świadectwem ekologicznego, zróżnicowanego charakteru upraw w regionie Itata, najstarszym w Chile. Leży on bardzo blisko Pacyfiku, około 500 kilometrów na południe od Santiago. Krzaki stare, ponad czterdziestoletnie, rosną na glebach granitowych. Wino fermentowało na drożdżach rdzennych i dojrzewało w kadziach stalowych. Ujmujący, intensywny bukiet, gdzie wyczuwa się cytryny, miód i zieloną herbatę z jaśminem. W ustach gładkie, ale z wyczuwalną świeżością i wytrawnym smakiem. Pasują przekąski, tłuste ryby i ser pecorino.
Muskat to szczep, który jest jednym z pionierów wśród win deserowych, szczególnie francuskich. I choć standardy warto znać, to czemu by nie pozwolić sobie na małą awangardę? Zamiast po słodkiego muskata, sięgnij po jego wytrawną wersję De Martino Gallardia Muscat Itata. Wino zaskoczy Cię orzeźwiającym i pełnym aromatem. Typowa dla tego szczepu złożoność zapachów dodatkowo podbita została chilijskim (a nie francuskim) słońcem. W smaku odnajdziesz wyraźne nuty zielonych cytrusów, cytryny i miodu. Mogą zawrócić w głowie podczas nadchodzących ciepłych dni i wieczorów.
Bernadeta Romanowska
Zastępca kierownika sklepu w Warszawie