Druga po furmincie odmiana tokajska w nowoczesnej, wytrawnej formule. W wypadku producenta klasy Disznókö jest to najpewniej Formuła 1. Część gron macerowana wraz z szypułkami. Fermentowane w dębie i trzymane na osadzie drożdżowym trzy tygodnie. Dojrzewało w beczkach przez pięć miesięcy! Oryginalny nos: sporo nut kwiatowych i trawiastych, mięta, zioła, obudowane akcentami korzennymi i karmelowymi. Przy swoim pełnym i ciężkim charakterze zaskakuje świeżością w ataku. Solidne wino do tłustych ryb w sosach, drobiu albo wieprzowiny. Ma kilkuletni potencjał.
Miła, wytrawna odskocznia od typowych win z odmiany, której nazwa oznacza „liść lipy”, i która kojarzy się głównie ze słodkim, mocarnym Tokajem. W tym wydaniu zaskakuje pełnią kontrastów – klika miesięcy w małych beczkach nadało mu solidnej struktury, którą fantastycznie uzupełnia wysoka kwasowość. Słodki zapach kwiatów, marmolady i karmelu zaskoczy wytrawnością w palecie. Wino wyjątkowe, nieposiadające bliskich substytutów. Warte poznania.
Tomasz Macewicz
Manager ds. zakupów