Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl

Wina kolekcjonerskie

Tworząc ofertę Win Wybranych staramy się w demokratyczny sposób zmieścić w niej wina z różnych przedziałów cenowych.Jak wiemy na rynku win istnieją ogromne różnice w cenach pomiędzy mało znanymi, masowo wytwarzanymi tytułami, a tymi notowanymi na giełdach winiarskich. Ceny tych ostatnich sięgają czasami kilkunastu tysięcy złotych za butelkę.

Wybierając wino dla siebie lub na prezent warto zdawać sobie sprawę z czego wynika cena wina i jakie są różnice między butelką za 20 zł, a tą za 200 zł czy 2000 zł. Dlatego poniżej odpowiadamy na często zadawane pytania dotyczące win kolekcjonerskich, ich zakupu, przechowywania i podawania oraz tworzenia kolekcji czy piwniczki win. Wina kolekcjonerskie dostępne w naszej firmie są odpowiednio dobierane i przechowywane tak, aby prezentowały najwyższą jakość.

Co to jest wino kolekcjonerskie?

Nie istnieje oficjalna definicja wina kolekcjonerskiego. Jest to więc termin umowny odnoszący się do win, które najczęściej mają potencjał do dojrzewania, zdobyły międzynarodowe uznanie i których cena odbiega znacząco od cen najtańszych win. Wina kolekcjonerskie mogą być zbierane w celu stworzenia piwniczki win lub kolekcji, która może dojrzewać na przestrzeni lat. Część win kolekcjonerskich, tytuły najbardziej prestiżowe, będące ikonami w świecie win, są notowane na giełdzie winiarskiej. Są więc winami inwestycyjnymi, które są kupowane i przechowywane w związku z ewolucją ich ceny w czasie. Jedynie mała część win kolekcjonerskich to wina inwestycyjne.

Skąd pochodzą wina kolekcjonerskie?

Wina kolekcjonerskie pochodzą z większości regionów winiarskich. Wielu uznanych producentów posiada w swoim portfolio tytuły, które mają światową renomę, duży potencjał do dojrzewania i wysoką cenę. Biorąc pod uwagę najwyższe średnie ceny win liczy się tylko kilka regionów i państw. Jest to przed wszystkim Burgundia, z jednym z najdroższych win na świecie pochodzącym od producenta Domaine de la Romanée-Conti. Następnie region Bordeaux. Tu mieszczą się między innymi Château Pétrus, Château Le Pin, Château Lafite Rothschild i wiele innych światowej sławy producentów. We Francji najdroższe wina pochodzą jeszcze z Doliny RodanuSzampanii. Pozostałe państwa, które mogą się pochwalić najwyżej wycenianymi winami to Niemcy, Włochy, Portugalia, Hiszpania oraz Kalifornia w USA.

Od czego zależy cena wina?

Detaliczna cena wina jest wypadkową kilku czynników. Przede wszystkim zależy od ceny wyjściowej – kwoty, za którą sprzedaje wino producent lub jego agent. Ta z kolei zależy od kosztów produkcji oraz popytu. Koszty produkcji prostego, młodego wina, wytwarzanego najtańszą metodą będą zawsze niższe niż wina z selekcjonowanego zbioru, dojrzewanego w beczkach, o bardzo limitowanej produkcji. Jeżeli z jakiegoś powodu popyt na dane wino jest wysoki, producent może podnieść jego cenę wyjściową, co często się dzieje. Dodatkowo na cenę wpływ mają koszty importu, dystrybucji i podatki, za które odpowiada importer czy sprzedawca. Ceny najdroższych na świecie win takich jak cuvée Richebourg Grand Cru, Château Haut-Brion czy Château d’Yquem kształtowane są także w wyniku obecności na giełdzie winiarskiej. W tym wypadku na cenę mają wpływ przede wszystkim legenda i sława, które dotyczą konkretnego tytułu i wynikający z nich wysoki popyt. Tytuły te mają dodaną wartość kolekcjonerską, która nie wynika z samych kosztów produkcji.

Czy droższe wina lepiej smakują?

Wino droższe nie musi nam smakować bardziej niż to o niższej cenie. Jest tak ponieważ kwota za jaką kupujemy wino nie mówi nam tak naprawdę o jego smaku. Wiemy jednak, że ograniczanie kosztów produkcji wina może odbywać się z uszczerbkiem dla jakości. Niektóre style czy smaki win są trudne do otrzymania bez kosztownych zabiegów, takich jak ograniczona wydajność krzewów winorośli, ręczny zbiór, dojrzewanie w beczkach. Jest wiele specjalistycznych procedur, które mogą pozytywnie wpłynąć na jakość wina i które znacząco podnoszą jego cenę. Miejsce produkcji, a więc koszty pracy czy zakupu ziemi i sprzętu też mają tu duże znaczenie. Reasumując, wino drogie nie musi nam smakować. Z pewnością na rynku można znaleźć wiele wysokiej jakości win, których cena detaliczna nie przekracza 30-40 zł. Jednak niektóre style win, jak i regiony zawsze będą dostępne tylko w wyższych przedziałach cenowych.

Jakie wina nadają się do starzenia?

Istnieje mit, który mówi: „wino im jest starsze tym jest lepsze”. To stwierdzenie nie jest prawdziwe. A przynajmniej nie dla większości win. Około 95% win powinno być spożytych do dwóch lat od zabutelkowania, aby zachować pełnię swojej jakości. Pamiętajmy, że rocznik widniejący na etykiecie dotyczy zbioru winogron, a nie butelkowania. Powiedzmy więc najpierw, które wina zdecydowanie nie nadają się do dojrzewania. Wszystkie wina różowe i większość lekkich, młodych win białych i czerwonych nie powinna być przechowywana dłużej niż dwa lata. W ich przypadku możemy kierować się zasadą „im młodsze tym lepsze”. Wina, które mają potencjał do dojrzewania czy też starzenia to przede wszystkim taniczne, czerwone i naturalnie słodkie. A więc najlepsze wina z takich regionów jak Bordeaux, Toskania, Rioja czy Ribera del Duero, Tokaj, a także wytrawne i słodkie rieslingi i niektóre chardonnay. Oczywiście win, które zyskają wraz z kilku letnim dojrzewaniem jest więcej – nie sposób wymienić wszystkich przykładów. Najbardziej kompetentną osobą w ocenie potencjału do dojrzewania jest zawsze winiarz, który doskonale zna różne roczniki swoich win i może je swobodnie porównywać po upływie lat. Jeżeli będziemy przechowywać wino, które powinno być wypite jako młode, może stracić przyjemne aromaty, smak stanie się bez wyrazu, barwa w winie białym stanie się żółta, a w winie czerwonym brunatna i jasna. Najwyższy potencjał do dojrzewania mają najlepsze, naturalnie słodkie wina – niektóre z nich mogą być starzone nawet ponad 100 lat.

Jak przechowywać wina kolekcjonerskie?

Wina tradycyjnie były przechowywane w piwnicach znajdujących się pod posiadłościami winiarskimi. I to właśnie warunki podobne do tych, które panują pod ziemią są idealne do dojrzewania win. Jest to przede wszystkim stała temperatura w okolicach 13 stopni Celsjusza. Bardzo ważne jest, żeby nie podlegała szybkim wahaniom. Wysoka, lecz nie za wysoka, wilgotność powietrza – około 60-70 procent. Brak działania promieni słonecznych i sztucznego światła przez dłuższy czas. Spokój – brak wibracji, wstrząsów. Ważne jest także, aby w powietrzu nie było aromatów, które mogłyby negatywnie wpłynąć na wino. Butelki wina w czasie przechowywania generalnie powinno ustawiać się w pozycji horyzontalnej. To zapobiegnie wysuszaniu się korka. Musimy też odpowiednio zaplanować sposób rozmieszczenia butelek. Jeżeli nie dysponujemy piwnicą o dobrych warunkach do przechowywania, możemy postarać się przynajmniej o specjalną chłodziarkę do wina lub pomieszczenie, w którym będziemy te warunki imitować. Wino, którego nie możemy przechowywać w taki sposób powinno być spożyte w ciągu kilku miesięcy.

Jak tworzyć kolekcję win?

Przede wszystkim zacząć od przygotowania odpowiedniego miejsca do przechowywania. Wybrać wina, które najbardziej chcielibyśmy mieć w naszej piwniczce. Sprawdzić ich potencjał do dojrzewania, ocenę roczników, z których pochodzą. Niektórzy przechowują wina z danego tytułu skrzynkami, po 6 lub 12 butelek. W ten sposób są w stanie co jakiś czas otwierać butelkę i oceniać. Dobrze jest prowadzić rejestr win w kolekcji, z pełną nazwą i rocznikiem.

Jak podawać wina kolekcjonerskie?

Oprócz podstawowych zasad dotyczących wszystkich win warto zwrócić uwagę na dekantowanie. W czerwonych winach w naturalnym procesie z czasem wytwarza się osad winny (skrystalizowany kwas winny). Osad ten może źle wyglądać w kieliszku i zaburzyć degustację. Takie wino dekantujemy, czyli przelewamy do karafki, nad świeczką, aby oddzielić osad, który pozostaje w butelce. Podając wino kolekcjonerskie możemy też zweryfikować jego rocznik – dowiedzieć się, czy jest dostatecznie młode lub nie zbyt stare. Pamiętajmy, że wino, które trafia na rynek, do sklepów, zostało uznane przez winiarza za gotowe do spożycia.

Czy rocznik ma znaczenie?

W przypadku win kolekcjonerskich rocznik ma znaczenie. Warunki klimatyczne panujące w danym roku mają wpływ na jakość owoców, a co za tym idzie jakość wina. Tabele z ocenami roczników z różnych regionów winiarskich możemy znaleźć w internecie. Rocznik ma wpływ także na cenę win kolekcjonerskich.

Odziedziczyłem stare wina – ile są warte?

Jeżeli wina nie były odpowiednio przechowywane – ich wartość może być bardzo niska. Osoby, które zajmują się profesjonalnie inwestowaniem w wino nie kupią butelek z niewiadomego pochodzenia, o nieznanej historii przechowywania. Specjalne magazyny win, nastawione na przechowywanie wydają certyfikaty, które potwierdzają oryginalność butelki i jej historię przechowywania. Tak też tytuły bez takiego dokumentu mogą stanowić wartość sentymentalną lub być sprzedawane na rynku amatorskim.

 

Sprawdź naszą ofertę win kolekcjonerskich >>

Chcesz stworzyć kolekcję win? Skontaktuj się z nami:

sklep@mkondrat.pl
668 671 394
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)

When creating the offer of Wina Wybrane, we try to democratically fit in wines from all of the price ranges.

As we all know, there are large price discrepancies between less known, massively produced titles and the wines recorded on the wine banking markets. The prices of the latter ones sometimes reach a dozen zlotys for a bottle. When choosing a wine for oneself or for a gift, it is worthwhile to know the factors that have impact on the price of wine and what are the differences between the wine for PLN 20 and those for PLN 200 or PLN 2000. That is why, below, we provide the answers for frequently asked questions concerning premium wines, their purchase, storage and serving, as well as creation of a wine collection or cellar. Premium wines offered by our company are carefully selected and stored in a way that allows the highest possible quality.

What is premium wine?

There is no official definition for premium wine. Thus, it is a widely accepted term concerning wines that usually have potential for aging, acquired international acknowledgment, and the price of which significantly differs from the price of the cheapest wines. Premium wines must be collected in order to create a wine collection or cellar that can age over the years. Some of premium wines, those most prestigious, that are iconic in the world of wine, are recorded on the wine banking market. That is why those are investment wines, which are bought and stored due to the evolution of their price over time. Only a small part of premium wines includes investment wines.

Where premium wines come from?

Premium wines come from the majority of wine regions. Many acknowledged producers have in their portfolio titles of worldwide prestige, great aging potential and high price. When taking into account the highest average prices of wines, only a few regions and countries matter. Among them is, above all, Burgundy with one of the most expensive wines in the world by the producer Domaine de la Romanée-Conti. Next is the Bordeaux region. Here, one will find, for instance, Château Pétrus, Château Le Pin, Château Lafite Rothschild and many other world-famous winemakers. In France, the most expensive wines come also from the Riverbank of the Rhône and Champagne. Other countries that may be proud of highly valued wines are Germany, Italy, Portugal, Spain and the state of California in the USA.

What does influence the price?

The retail value is the result of several factors. Most of all, it depends on the base price – the value, for which the wine is sold by the producer or their agent. This price, on the other hand, is based on production costs and demand. Production costs of simple, young wine produced with the cheapest methods will always be less expensive than those of wine from a selected vintage that was aged in casks and is of very limited production. If, for some reason, the demand for a particular wine is high, the winemaker may increase its base price, and this actually occurs very often. Additionally, the price is influenced by costs of import, distribution and taxes, for which the importer or the seller is responsible. Prices of the most expensive wines in the world, such as cuvée Richebourg Grand Cru, Château Haut-Brion or Château d’Yquem are also shaped as the result of their presence on the wine banking market. In such case, the price results, mainly, on the legend and fame concerning a particular title and, consequently, the high demand. Such titles have an additional premium value that does not result only from production costs.

Do more expensive wines taste better?

A more expensive wine does not necessarily taste better to us than the one of lower price. It results from the fact that the amount, for which we buy the wine, actually does not refer to its taste. However, we know that limiting costs of wine production may affect its quality. Some of the styles or flavors of wine are difficult to achieve without expensive treatments, such as limited production of vine shrubs, manual harvest, or aging in casks. There are many professional procedures that may have a positive impact on the quality of wine and that increase its price. The place of production, which means the costs of labor or purchase of land, also are of great meaning in this case. Summing up, expensive wine does not need to taste good to us. There are, for sure, many high quality wines, the retail price of which does not exceed PLN 30-40. However, some styles and regions of wine will always be available only in the higher price ranges.

What wines are good for aging?

There is a myth that says: „the older the wine, the better it is”. This claim is not true, or, at least, not true for the majority of wines. About 95% of wines should be consumed within two years from bottling in order to preserve their full quality. We must remember that the vintage indicated on the label does not refer to bottling, but to harvest of grapes. First of all, let us discuss wines that have the best capabilities needed for aging. All rosé wines and the majority of light, young white and red wines should not be stored longer than two years. In their case, we should employ the rule „the younger, the better”. Wines, which have the potential for maturation or aging, are mainly tannic, red and naturally sweet wine. That refers to the best wines from regions such as Bordeaux, Tuscany, Rioja, or Ribera del Duero, Tokaj, as well as dry and sweet rieslings and some chardonnay. Of course, there are more wines that benefit from several years of maturing – it is impossible to mention all of them. The most competent person to evaluate the aging potential is, always, the winemaker who perfectly knows various vintages of his or her wines and can easily compare them over some years. If we store wine that should be drank as young, it may lose its pleasant aromas, the flavor may become insipid, the color of white wine may change to yellow, while of red – brown and light. The best and naturally sweet wines have the highest potential for aging – some of them may be aged even for 100 years.

How premium wines should be stored?

Originally, wines used to be stored in the cellars below the estate of the winery. The conditions that are similar to those undergound are the perfect conditions for wine aging. Mainly, it is the constant temperature of about 13 Celsius degrees. It is very important to prevent the temperature from quick fluctuations in temperature. The humidity should be high, but up to a reasonable level – about 60-70 per cent. For a long time, there should be no exposure to sun and artificial lighting. The wine should be kept without interruptions – no vibrations and bumps. It is important that there are no aromas in the air that could have negative impact on wine. Wine bottles must generally be placed in a horizontal position for the time of storage. Thanks to such method, the cork would not go dry. We also have to carefully plan the arrangement of bottles. If we do not have a cellar with good storage conditions, we may at least get a special fridge for wine or a room, in which we will limit such negative conditions. The wine that we are unable to store in the required conditions should be consumed within several months.

How to create a collection of wines?

Primarily, one has to start with preparation of an appropriate place to store the wine. Then, we must select the wines we would like to have in our cellar, check their aging potential and review of their vintage. Some people store wine of a particular title in cases, 6 or 12 bottles each. In this way, they are able to open and check the wine from time to time. It is also helpful to have a wine register of your collection that indicates their full name and the vintage.

How to serve premium wines?

Apart from the basic rules concerning all wine, one should pay attention to decanting. As the effect of natural processes, red wines contain wine lees (crystallized tartaric acid). Such lees may look bad in the glass and disturb the tasting. Premium wine undergoes decantation, meaning that it is poured to a decanter, over a candle, in order to separate lees that remain in the bottle. By serving premium wine, we can also verify its vintage – identify whether it is acceptably young or not too old. We must remember that the wine available in the market and stores has been approved by the winemaker as ready for consumption.

Is vintage important?

In the case of premium wines, vintage is of significant meaning. The climate conditions of a particular year have impact on the quality of fruit and, consequently, on the quality of wine. On the Internet, one may find tables with reviews of vintage from various wine regions. Vintage has also influence on the price of premium wines.

I have inherited old wines – are they worth something?

If the wine was not stored and preserved properly – its value may be very low. People who professionally invest money in wine will not buy bottles of unknown origin and unidentified history of storage. Special wine warehouses, that focus on storage, issue certificates, which confirm the origin and storage history of the bottle. Thus, titles without such a document may have a sentimental value or be sold on the amateur market.

 

Check our offer of premium wines >>

Do you want to create your own collection of wines? Contact us:

sklep@mkondrat.pl
+48 668 671 394
(weekdays, 9:00AM – 5:00PM)

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!

tel. 22 243 28 80 lub 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
pn.-pt. 9:00-17:00


Oferta dla firm

Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl


Szkolenia i degustacje

Balbina Kościelska
tel. 538 637 247
balbina.koscielska@mkondrat.pl

Zestawy

Polecamy zestaw

Musssujący Zestaw
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
234,00 zł
210,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 234,00 zł
-10%