Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Kod produktu: |
|
Oloroso to w klasyfikacji sherry wino, które dojrzewało w beczkach częściowo przy udziale powietrza przez kilka lat. Stosowany system mieszania win z różnych roczników, zwany solera, pozwala na prezentację zabytkowych skarbów bodegi. Mają tu swój niewielki udział nawet rezerwy kilkudziesięcioletnie, stąd przydomek viejo (hiszp. stary); średni wiek trunku to kilkanaście lat. W kieliszku tłuste wino złocistej barwy, o bardzo intensywnym i oryginalnym bukiecie. Orzechy włoskie, laskowe i migdały. Kremowo gładka faktura, świeży powiew na języku z nieco miodowym zaokrągleniem i długi finał. Do zup, wędzonych ryb i grzybów, albo samo, by zaintrygować gości.