Wizytówka wytwórni 4 Kilos, po której wino odziedziczyło swoją nazwę. Niszowy rarytas wyprodukowany tylko w ilości 16 tysięcy butelek w 100% z endemicznej odmiany callet, bardzo rzadko spotykanej poza lokalnym rynkiem. Jest to odmiana dość późno dojrzewająca, co umożliwia utrzymanie wysokiej kwasowości przy jednoczesnej optymalnej dojrzałości fenoli w śródziemnomorskim klimacie uprawy. Owoce zbierane są ręcznie i starannie selekcjonowane. Proces winifikacji odbywa się w połowie w stalowych zbiornikach i w połowie w dużych kadziach dębowych. Następnie, połączona już całość dojrzewa przez 12 miesięcy w 600-litrowych beczkach z Alier. W kieliszku przybiera ciemną, granatowo-rubinową barwę. Nos intensywny, nieco rustykalny, z aromatami truskawek, suszonych śliwek, kandyzowanej skórki pomarańczy i kwiatów. W ustach soczyste, lekko taniczne i świeże. Budowa lekka w porównaniu do znacznej większości hiszpańskich czerwieni. Fantastyczny towarzysz potraw. Zwłaszcza na bazie dziczyzny, wieprzowiny i jagnięciny.