W zestawie znajduje się sześć czerwonych, wytrawnych win z różnych państw. Podróż można zacząć od intensywnego primitivo z Włoch i kontynuować przez austriackiego Sankt Laurent i francuskie Saint-Emilion. Dla miłośników tanin ciekawe mogą wydać się propozycje z półwyspu iberyjskiego – portugalski region Tejo i hiszpański Alicante. Na koniec zostawiamy odległy geograficznie, ale bliski sercu Europy shiraz z RPA. Zestaw dla każdego kto nie boi się różnych odcieni czerwieni.
W teorii dość dziwne zestawienie ciemnej odmiany z białą, w praktyce znakomity efekt przepysznego wina. Pomysł to jednak nienowy, o dość długiej, europejskiej tradycji, w tym konkretnym przypadku z Doliny Rodanu rodem. Bogate, beczkowane wino okraszone słodyczą owocu. Wyczuwa się w bukiecie śliwkowe powidła, ożywcze, białe brzoskwinie i sporo przypraw korzennych. Ma swój ciężar, ale jest na błysk wyszlifowane. Jak znalazł do mięs z grilla, najlepiej sprawdzi się karkówka, jagnięcina i wieprzowina.
Choć sankt laurent znany jest w Polsce dość słabo (głównie wśród miłośników winiarstwa austriackiego), daje się bardzo szybko do siebie przekonać. Niebagatelne znaczenie ma tu dbałość producenta o najwyższą jakość, na wszystkich etapach tworzenia wina. Wprawną rękę winiarzy z Artisan Wines znać już w pierwszym kontakcie z winem. Przechodzi ono fermentację w tradycyjnych, otwartych kadziach, z użyciem klasycznej metody przebijania tworzącego się na powierzchni kożucha. Zapewnia to lepszą koncentrację i wydobycie koloru. A ten, wyjątkowo przyjemnie zaprasza mieniąc się rubinową barwą. Dojrzewanie w beczkach dębowych daje nieco przydymione aromaty dojrzałych wiśni z elementami czarnej porzeczki, czekolady i kakao. Po chwili pojawia się bardziej wysublimowany akcent cygar przydający powagi i elegancji. Całości towarzyszy zbalansowana kwasowość. Konsekwentne w ustach, zdradza proweniencję z burgundzkim pinotem. Austriacka klasyka wprost z cenionego Burgenlandu.
Świetne do dziczyzny i grillowanej jagnięciny. Równie dobrze sprawdzi się z tradycyjną polską kaczką i długo dojrzewającymi serami z przerostem niebieskiej pleśni.
Portugalska sztuka winiarska w czystej formie, za inspirującą i ambitną nazwą kryje się solidne wino w kulturalnej i nowoczesnej stylistyce. Leżakowało w nowych beczkach zarówno amerykańskich, jak i francuskich. Treściwa, ciemna suknia i bardzo regularne łzy. Esencjonalny, ciepły i nieco balsamiczny bukiet. Nuty cabernetowe na pierwszym planie to czarna porzeczka i aronia, dalej śliwki i czereśnie w gorzkiej czekoladzie. W ustach słodki, krągły atak i przyjemnie ściągające wrażenie środka, z końcówką jak likier porzeczkowy. Można podać bez dekantacji do zapiekanek lub twardego sera.
Tradycyjna w tej części Bordeaux winifikacja w betonowych kadziach. Dojrzewanie w beczkach roczne tylko dla części wina pozwoliło zachować wiodącą linię owocu. Wśród aromatów wyczuwa się śliwki, jeżyny i głóg, ze szczyptą przypraw korzennych w tle. Gładkie i rześkie na podniebieniu, ma też trochę ciała i wytrawnego charakteru. Klasyczna dla win liburnijskich zwiewność i równowaga oparta o przewagę w kupażu łagodnego merlot nad niewielkim, ale istotnym wsparciem eleganckich cabernet.
Wino z arystokratycznej posiadłości rodziny Guarini o korzeniach wśród rycerstwa średniowiecznego. Winogrona pochodzą z kilkudziesięcioletnich krzewów, co wzmaga koncentrację i esencjonalność, i tak dość bogatej i treściwej odmiany. Nazwa primitivo nawiązuje tylko do charakteru wcześnie dojrzewającej odmiany, zwłaszcza w słońcu południowej Italii. Ukazuje zdecydowany charakter i dużą ekspresję. Wśród aromatów wiśnie, żurawiny i śliwki z dużą dozą nut korzennych. W ustach pełne i rozgrzewające, dość gładkie. Do szlachetnych serów długo dojrzewających.
Paso a Paso, czyli „krok po kroku“, to opowieść o pasji tworzenia wina od podstaw. Za budulec służą tutaj stare nasadzenia tempranillo, które nadają winu siłę i wyrazistość. Podłoże stanowią kastylijskie piaski, które zapewniają właściwy drenaż przy rzadkich w tym rejonie opadach. Kolejną cegiełkę do jakości dokłada w pełni ekologiczna uprawa potwierdzona certyfikatem Agricultura UE. Zbiory ręczne, powolna maceracja i równie nieśpieszna fermentacja, to klucz do osiągnięcia wysokiej jakości. Całości obrazu dopełnia starzenie w nowych beczkach z francuskiego dębu. Zapewnia to owocowemu charakterowi wina doskonałą spójność z aromatami waniliowymi. W ustach wyczuwalne akcenty wiśni, truskawki i malin. Bardzo pijalne, radosne wino.