Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Kod produktu: |
|
Ciekawy i nietypowy przykład beczkowanego chenin blanc z Doliny Franschhoek. Kupaż delikatnie wzbogacony modną już w RPA, aromatyczną odmianą viognier. Fermentacja w połowie przebiegała w beczkach dębowych, następnie czwarta część wina trafiła do nowego dębu francuskiego, a reszta łagodniej potraktowana, na sześć miesięcy do używanych, dużych beczek o pojemności 400 litrów. Bukiet przysadzisty, kokos, wanilia, tropikalne owoce. Paleta treściwa, kremowa, ożywiona zgrabnie mineralną świeżością i akcentem skórki cytrynowej oraz grejpfruta. Eleganckie wino, które cieszy bogactwem, a także pasuje do wyszukanej potrawy, jak choćby steki z tuńczyka w redukcyjnym sosie z octu balsamicznego.
Solidny, dobrze wykonany Chenin Blanc. Cytrusowy i lekką ziołową goryczką. Dobra pozycja do codziennego sączenia na zimno, bez szczególnych zachwytów i głębszej refleksji.
Wino jasne, słomkowe i bardzo delikatnie perliste (pojedyncze bąbelki na ściankach kieliszka). Aromaty cytrusowe – limonka, cytryna. W ustach pełne, gładkie i miękkie, z posmakiem grapefruitowym. Stylowe i dyskretne.