Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Kod produktu: |
|
Flagowe białe wino z winiarni Niebieskiej Alei, beczkowany kupaż oparty o chardonnay. Elegancja i świeżość, które bronią się same, ale też przy stole komponują z drobiem. Winogrona zebrane z różnych parcel chłodzi się krótko, dalej selekcjonuje i wyciska sok. Fermentacja częściowo przebiega naturalnie w beczkach dębowych. Kontakt z drożdżami i dojrzewanie w dębie francuskim przez dziewięć miesięcy. Stąd bogaty bukiet, witający cytrusami i suszoną morelą, z warstwami cynamonu i wanilii. W ustach aksamitnie miękkie, pełne i gęste, prowadzi spokojnie do rześkiego finału. Towarzystwo na poziomie to przykładowo kurczak z ryżem w szafranie albo pierś z kaczki z cynamonem.