Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Autorski supertoskan jednego z najbardziej znanych i utytułowanych enologów włoskich, Stefano Chioccioli. Ma on za sobą stworzenie najbardziej prestiżowych win pod tak rozpoznawalnymi markami, jak Tua Rita, Il Borro, Capezzana, Cafaggio czy Felluga. Altadonna pochodzi z własnej winnicy prowadzonej przez Stefano pospołu z synami Enrico i Niccolo. Zbiory dojrzałych gron i ich ścisła selekcja zapewniają doskonałą wyjściową do dalszej pracy nad najwyższą jakością wina. Fermentacja prowadzona jest „na skórkach“, w zbiornikach stalowych przez 21 dni. Następnie wino przechodzi mikro-dotlenienie, które zmiękcza taniny, dodając jedwabistości w teksturze. Dojrzewanie wina odbywa się we francuskich beczkach przez długie 18 miesięcy. Efekt końcowy oszałamia. W kieliszku kusi intensywnie rubinowa, mocno wysycona barwa. Bukiet jest niezwykle intensywny, ale i nieprzesadny. Dominuje poczucie elegancji, na którą składają się nuty jagód, jeżyn i czarnej porzeczki, którym towarzyszy ornamentyka słodkich przypraw. Wszystko to jest niewątpliwą zasługą fantastycznie zespolonej z sangiovese mieszanki caberneta i merlot. W smaku zwraca uwagę gęsta, balsamiczna struktura z dopracowanymi, jedwabistymi taninami i kapitalna kwasowość, na której utrzymuje się trwały, owocowo-pikantny finisz.