Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Rzadkość na polskich stołach. Późno dojrzewający welschriesling znany jest głównie w północnych Włoszech, na Węgrzech i w Austrii. Idealna propozycja do wiosennego i letniego popijania. W kieliszku prezentuje się delikatnie słomkową, niemal transparentną barwą. Daje rześkie nuty polnych kwiatów, zielonego jabłka i limonki. Na podniebieniu kusi ciekawą fakturą, smakiem dzikiego agrestu, grejpfrutów, limonki i papierówek. W zestawieniu z delikatną, wiosenną kuchnią, przekonuje subtelnym, owocowym zakręceniem, z wyczuwalną, odświeżającą kwasowością. W Austrii pija się go z dodatkiem wody sodowej, jako popularny G’spritzer.
Naturalnie, do sznycla po wiedeńsku i sałatek owocowych.