W zestawie znajduje się sześć białych win, które wspaniale gaszą pragnienie w słoneczne dni, a także stanowią znakomite uzupełnienie posiłków na bazie warzyw, owoców morza i ryb. W sam raz na letni relaks grillo pochodzące z Sycylii, wyrazisty i uniwersalny kupaż z gorącej krainy Requena, mister elegancji wśród radosnych i beztroskich win z północy Portugalii, młody i rzeźki beret z apelacji Saint-Mont, aromatyczne verdejo z Kastylii oraz tajemnicze alarije od bodegi Coloma.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
W typowym klimacie śródziemnomorskim, z łagodną i wilgotną zimą oraz suchym i bardzo gorącym latem, białe odmiany dają często bardzo ekstraktywne wina. Nie inaczej jest w tym przypadku. Tutejsze grillo pochodzi z upraw na zachodnim krańcu Sycylii i jest przez twórców Miopasso traktowane z dużą uwagą i dbałością o szczegóły. Jakości służy zbiór ręczny. Wyczuwalna, naturalna kwasowość, która ożywia wino, to efekt starań winiarzy, żeby nie dopuścić do fermentacji malolaktycznej. W samym sercu regionu, w którym z tej odmiany produkuje się słynną marsalę, kwasowość nadaje temu winu własny, niepowtarzalny styl. Wyraźnie mocny, świeży i kwietny bukiet układa się w logiczną całość z dominującymi w ustach akcentami owoców tropikalnych i cytrusów. Dobrego wrażenia dopełnia wyraźne skojarzenie ze słodyczą muskatu aleksandryjskiego. Nic dziwnego, obok catarratto bianco to przecież jeden ze składników krzyżówki, z której powstała odmiana grillo. Idealnie przyda się w kuchni do dań z owocami morza.
Swobodne w charakterze, wyraziste i uniwersalnie smaczne wino z gorącej krainy Requena, na zachód od Walencji. W kupażu nieczęste zestawienie sauvignon blanc i chardonnay, łączące najlepsze cechy obu sławnych odmian. Dużo świeżości roślinnej i owocowej w zapachu, rześki atak to zalety pierwszej. Gładki i łagodny posmak zapewnia podstarzone krótko w dębinie chardonnay. Do popijania na orzeźwienie, do przekąsek i ryb.
Mister elegancji wśród radosnych i beztroskich win z północy Portugalii. Wino powstało na bazie loureiro (45%), arinto (35%) i avesso (20%). W każdym przypadku zbiór ręczny, po którym winogrona wędrują prosto do prasy, gdzie wyciskane są w całości bez ich uprzedniego pozbawienia zielonych części. Zimna stabilizacja moszczu i fermentacja w temperaturze 14 st. Wino kusi swoją żółto-zieloną suknią i świeżymi aromatami zielonego jabłka, agrestu i owoców cytrusowych. W ustach chrupkie, z delikatnym musowaniem, które podkręca akcenty cytrusowe. Znakomity balans pomiędzy kwasowością i delikatną słodyczą. Wino, które świetnie pije się samo, ale śmiało można łączyć z wszelkimi owocami morza oraz kuchnią azjatycką. Wino może posiadać szczątkową zawartość CO2
Sympatyczny beret na etykiecie to nawiązanie do lokalnej tradycji, a przy tym zaznaczenie niezobowiązującego charakteru tego wina. W apelacji Saint-Mont, do produkcji białych win dopuszcza się 5 odmian winogron, a są to: colombard, petit manseng, gros manseng, petit corbu i arrufiac. Wino jest wyraziste, młode, rześkie i ma naprawdę niezłą strukturę. Prym wiodą intensywne aromaty cytrusów, trawy cytrynowej i brzoskwiń, a szkielet wina stanowi przyjemna, żywa kwasowość. Z uwagi na powyższe, świetnie nadaje się do łączenia z owocami morza, warzywami i zimnymi przekąskami.
Kluczowa odmiana w Kastylii zaskakuje tu, na gorącym południu… Dojrzewało tylko w kadziach ze stali, co pozwoliło zachować właściwy dla verdejo poziom kwasów i zapachów. Jaśniutkie, świeże, z zielonkawymi refleksami. Siłą verdejo jest aromat! Ziołowo-kwiatowy, ale i przyjemnie cytrusowy. Po chwili gruszka i zielone jabłko też się pojawiają. Na języku bardzo żywe, świeże, z lekką goryczką w końcówce. Do ryb i owoców morza w sam raz.
W ramach projektu przywrócenia autochtonicznych, niemal wymarłych odmian winorośli z gorącej Estremadury, pojawiła się w bodedze Coloma tajemnicza alarije. Odmiana ta dobrze znosi upalny klimat i daje dość bogate wino, przypominające aromatyczne trunki ze szczepu malvasia. Eksperymentalna uprawa obejmuje ponad półtora hektara winnicy. Wino ma oryginalny, świeży zapach z wyraźną nutą grejpfruta i anyżku. W posmaku żywe i owocowe, a przy tym z niezłym ciałem. Nadaje się znakomicie do hiszpańskich przystawek tapas.