Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł
Zestaw sześciu białych wytrawnych win przynoszących orzeźwienie i ochłodę w upalne dni. Wśród wybranych tytułów znajdują się po dwa wina z Portugalii, Hiszpanii oraz po jednym z RPA i Australii. Mamy tutaj wina jednoznacznie kojarzące się ze słonecznymi regionami, w których powstają – vinho verde od Gra Caravela czy muscat z gorącego Alicante. Kompozycję uzupełniają kupaż klasycznych portugalskich szczepów od Casal Monteiro, sauvignon blanc i chardonnay dojrzewające na południowej półkuli oraz połączenie odmian chardonnay i sauvignon blanc w hiszpańskiej butelce Rebel.ia. Z kieliszkiem wypełnionym którymś z tych win lato może się nie kończyć!
Rześkie wino znad Tagu, oparte o klasyczne odmiany portugalskie. Aromat roślinny i cytrynowy, z delikatnym wątkiem miodu i jogurtu. W ustach całkiem gładkie, ożywione chrupką kwasowością, typową dla odmiany arinto. Finał przynosi nieco migdałowej goryczki. Uniwersalny charakter przyjemnie orzeźwiającej bieli pasuje do wiosennej sałatki, makaronu z warzywami albo miękkiego sera.
W kontekście tego, co prezentuje ta odmiana na Starym Kontynencie, australijskie chardonnay to również antypody jeżeli chodzi o spektrum smakowe i zapachowe. Na owocowy bukiet składają się aromaty melona, brzoskwiń, bananów i limonki. 4 gramy cukru resztkowego i delikatna, rześka kwasowość sprawiają, że wino jest niezwykle pijalne i bardzo dobrze zbalansowane w ustach. Stworzy znakomity duet z kozim serem podanym z marmoladą z pigwy, sałatką cezar i bouillabaisse.
Klasyczna wersja świeżego i radosnego vinho verde, czyli wina „zielonego”, jak sugeruje barwa etykiety. Kolor ten symbolizuje młodzieńczość i bardzo przyjazną konsumentowi stylistykę. Jest lekkie, łatwe i przyjemne! Ma niewielką zawartość alkoholu, pije się je swobodnie bez posiłku, zwłaszcza w ciepły dzień! Aromat jest delikatny, ma owocowy charakter, przypomina zielone jabłko, agrest i grejpfruty. Smak bardzo rześki, podkreślony przez drobną perlistość, nie całkiem wytrawny.
Linia Horny Owl zdradza duże poczucie humoru, ale i zamiłowanie do przyrody południowoafrykańskiego producenta. Sauvignon skrojone na bardzo wysokim poziomie jakości, a przy tym szalenie przystępne i z dobrym „nerwem“. Chłodniejszy nieco klimat regionu Elgin sprzyja zachowaniu kwasowości odpowiedniej dla odmiany. Selekcjonowane zbiory ręczne i ściśle ograniczona ilość wypuszczanego co roku wina zapewniają najwyższe parametry jakościowe gron. Typowe akcenty agrestu, zielonego jabłka, świeżo skoszonej trawy, grejpfruta i limonki, uzupełnia ciekawy akcent zielonego pieprzu. Doskonała propozycja dla wszystkich, którzy szukają kolejnego powodu dla uwielbienia sauvignon blanc. Doskonale sprawdzi się z delikatnymi sałatkami i rybami oraz z owocami morza. W sezonie, koniecznie należy wypróbować w zestawieniu ze szparagami.
Swobodne w charakterze, wyraziste i uniwersalnie smaczne wino z gorącej krainy Requena, na zachód od Walencji. W kupażu nieczęste zestawienie sauvignon blanc i chardonnay, łączące najlepsze cechy obu sławnych odmian. Dużo świeżości roślinnej i owocowej w zapachu, rześki atak to zalety pierwszej. Gładki i łagodny posmak zapewnia podstarzone krótko w dębinie chardonnay. Do popijania na orzeźwienie, do przekąsek i ryb.
Wino powstało z połączenia dwóch popularnych odmian hiszpańskiego Lewantu – merseguery i muszkata aleksandryjskiego. Pierwszą z nich charakteryzuje lekka budowa, niska kwasowość i eleganckie nuty przywodzące na myśl aromaty grejpfruta, rumianku i migdałów. Kupaż z muszkatem dodaje winu sprężystości i zaokrągla jego strukturę. Wapienno-kredowe terroir i usytuowanie w pobliżu największego marmurowego kamieniołomu w Europie sprawia, że całość uzupełniają szlachetne nuty mineralne. Ręczny zbiór z 40 i 50-letnich krzewów, selekcja gron i użycie lokalnych drożdży tylko potwierdzają wysoką jakość tego starannie zaprojektowanego wina.