Białe Trio tworzą trzy wytrawne białe wina. Znajdziemy tutaj delikatne i szlachetne verdicchio ze środkowych Włoch, kupaż, który powstał na bazie 3 odmian winorośli: godello, doña blanca, i jerez z malowniczego Bierzo, oraz czysty Viognier z Doliny Rodanu.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Czysty viognier będący swoistym preludium do win ze słynnej apelacji Condrieu. Owoce tej odmiany pochodzą z niewielkiej winnicy o powierzchni 12 ha, usytuowanej na południowych zboczach o granitowo-kredowym podłożu, prowadzonej w sposób zrównoważony i z dbałością o środowisko naturalne. Zebrane ręcznie grona są delikatnie wyciskane po krótkiej maceracji, a powstały moszcz przechodzi fermentację alkoholową w stalowych zbiornikach. Z wyjątkiem najgorętszych roczników wino przechodzi konwersję jabłkowo-mlekową, która zmniejsza ogólną kwasowość w winie i wzmacnia jego strukturę. Wino ma jasnozłotą suknię z zielonymi refleksami. Nos intensywny, przywodzący na myśl morele, ananasy i rumianek. W ustach gładkie i kremowe, z mineralną końcówką. Dobrze pije się samo, ale warto też podać np. do krewetek w tempurze i sushi.
Supèra Matelica to wspólny projekt właścicieli winnicy w tej wyjątkowej części Marche i uznanej marki regionu – winiarni Garofoli. Przedmiotem współpracy jest wino na bazie szczepu verdicchio, które pochodzi z unikalnego, kredowego terroir w górskiej dolinie Apeninów rozciągniętej z północy na południe i ograniczającej tym samym wpływ morza na stylistykę wina. W porównaniu do innych win z tego regionu, Supera jest lżejszej budowy, z wyraźniejszą kwasowością. Nos bardzo elegancki i czysty, z dominacją aromatów cytrusów i ziół. W ustach zwiewne, delikatne i szlachetne za sprawą nieoczywistych nut mineralnych. W sam raz jako aperitif lub do lekkich przystawek.
è |
Jedyny w ofercie producenta kupaż, który powstał na bazie 3 odmian winorośli: godello, doña blanca, i jerez, pochodzących z 60-letnich krzewów usytuowanych na aluwialnym, kredowym podłożu bogatym w składniki mineralne. Zbiór ręczny, winifikacja zaś w kontrolowanej temperaturze, bez użycia dębu. Wino jest jasnego, słomkowego koloru, z nosem skoncentrowanym wokół intensywnych nut białych kwiatów, brzoskwiń i gruszek, z akcentem chlebowym w tle. W ustach pełne i kremowe, z czystą ekspresją owocu i długim finiszem. Warto wypróbować w połączeniu z tartą z kozim serem, krewetkami w tempurze i sushi.