Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Białe Trio na Lato to zestaw win wytrwanych. Dostojne i szlachetne chardonnay z największego winiarskiego regionu w Austrii, delikatny i świeży kupaż z malowniczego Bierzo, oraz eleganckie i żwawe L’Iracondo z Włoch.
Te trzy wina zostały wybrane z myślą o wszystkich tych, którzy poszukują win z klasą, godnie reprezentujących uznane kraje winiarskie. Wybrane pozycje będą stanowić doskonały prezent dla koneserów i początkujących.
Oferta jest ograniczona czasowo lub ważna do wyczerpania zapasów.
Znana, kosmopolityczna odmiana, w realizacji znad Dunaju osiąga styl przypominający proste burgundy. Pijalne wino z czytelną owocowością, ale i nerwem kwasowym. Winogrona z pojedynczej parceli o sielskiej nazwie „koziego ogródka” (Bockgärten). Dojrzewało tylko w kadziach stalowych, zachowując dobry owoc i rześką mineralność, co wcale nie jest oczywiste wśród nieraz przyciężkich chardonnay. Na podniebieniu pełne i gładkie, równocześnie rześkie. Pasuje do dań rybnych, a także do zimnych przekąsek.
Jedyny w ofercie producenta kupaż, który powstał na bazie 3 odmian winorośli: godello, doña blanca, i jerez, pochodzących z 60-letnich krzewów usytuowanych na aluwialnym, kredowym podłożu bogatym w składniki mineralne. Zbiór ręczny, winifikacja zaś w kontrolowanej temperaturze, bez użycia dębu. Wino jest jasnego, słomkowego koloru, z nosem skoncentrowanym wokół intensywnych nut białych kwiatów, brzoskwiń i gruszek, z akcentem chlebowym w tle. W ustach pełne i kremowe, z czystą ekspresją owocu i długim finiszem. Warto wypróbować w połączeniu z tartą z kozim serem, krewetkami w tempurze i sushi.
Choć etykieta wina sugeruje, że jest to odmianowe vermentino, to zgodnie z wymogami apelacji Bolgheri możliwy jest dodatek (max 15%) innej dopuszczonej odmiany. W tym przypadku jest to sauvignon blanc. Grona zbierane były ręcznie i zostały delikatnie wyciśnięte po uprzednim ich schłodzeniu. Fermentacja w stali nierdzewnej w temperaturze 15 stopni. W kieliszku wino przybiera jasną słomkową barwę, a paleta aromatów łączy w sobie nuty brzoskwiń, nektarynek, jabłek, kwiatów i krzemienia. W ustach eleganckie i żwawe, z wyraźną kwasowością i słoną końcówką. Bardzo wdzięczny produkt do łączenia z jedzeniem. Warto spróbować z sushi, czy frito misto. Podawać w temperaturze ok. 12 stopni.