Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Kraj: | |
---|---|
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Roter veltliner choć to mało znany szczep uprawiany jest nie tylko w Austrii, ale również Słowacji, Czechach- czy na Węgrzech. Winogrona pochodzą z winnicy o południowej ekspozycji i gliniasto-piaszczystym podłożu. Przed fermentacją, otrzymany moszcz spędził noc w kontakcie ze skórkami w celu intensyfikacji aromatów i smaków, a następnie wino dojrzewało kilka miesięcy na osadzie z drożdży. W nosie wyczuwalne są intensywne aromat gruszki, jabłka, agrestu, renklody i odrobiny mango, zmieszane ze świeżymi ziołami. Na podniebieniu soczyste, delikatnie kwasowe i ze wyraźną słodyczą. Finisz niezwykle długi i kremowy. Do ostryg będzie pasować przynajmniej tak samo dobrze jak słynne Chablis.