Kraj: | |
---|---|
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Rasowy austriacki riesling, który został wyprodukowany z owoców pochodzących z tarasowych winnic siedlisk Gaisberg i Heiligenstein, z tym że zebrane zostały one ok. miesiąc wcześniej niż te przeznaczone na wina wyższych kategorii. Fermentację w niskiej temperaturze poprzedziła krótka maceracja na skórkach, a po jej zakończeniu wino dojrzewało na osadzie drożdżowym przez 4 miesiące. Nos jest orzeźwiający, krystalicznie czysty, z delikatnym aromatem moreli, któremu towarzyszy subtelna mineralność. W ustach dochodzi nuta dojrzałych cytrusów, którą podkreśla wyraźna kwasowość. Finisz długi i apetyczny, z utrzymującym się posmakiem. Klasyczny riesling, który dobrze komponuje się z sashimi, indykiem czy kozim serem na ciepło.
Proces degustacji zawsze pozwala odkrywać słowo, które do danego wina pasuje idealnie. Nie zawsze jest to słowo, które opisuje nam smak czy zapach. Najczęściej jest to miejsce, wrażenie czy kolor, w jakim odczuwam wino. Brzmi abstrakcyjnie - jednak nie do końca. W tym przypadku jednak nie było to proste. Wino Birgit Eichinger Strass Riesling z Kamptal to wysoka mineralność, ułożona kwasowość, lekki cukier resztkowy, sporo owocowego nurtu, lekkość połączona ze "zwiewną konkretnością", a wszystko zwieńczone mineralnym finiszem, lecz obszytym lekką kremową nutą. Dużo tego, a szukam jednego wyjątkowego słowa opisującego wino… Przedwiośnie - to właśnie to słowo, które najlepiej obrazuje, co możemy poczuć w ustach i w nosie. Z jednej strony sporo zimy, a z drugiej budząca się z letargu wiosna i lekkie już całkiem ciepłe słońce. Wino znakomicie poczuje się w akompaniamencie potraw, ale także solo na słoneczne popołudnie.
Przemysław Jurycki
Key Account Manager
Polecam
wino godne polecenia
Spełnia wszystkie oczekiwania dobrego wina.