Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Talento Brut to ciekawy przykład na to, że w stolicy Prosecco można produkować też szlachetne, rocznikowe wina metodą szampańską. Wino powstało na bazie chardonnay i pinot bianco, których owoce pochodzą z zaledwie czterohektarowej parceli, starannie wybranej pod uprawę odmian francuskich. Wino bazowe ze zbioru 2004, po drugiej fermentacji dojrzewało jeszcze przez kolejne 3 lata w butelce, by ostatecznie trafić na rynek dopiero w roku 2016. Złota, połyskliwa barwa zdradza wiek. Nos słodki, karmelowo-chlebowy, z wciąż świeżą nutą grejpfruta. Usta bogate i wielopłaszczyznowe. Dochodzi element kwiatowy, dojrzała kwasowość i przyjemna goryczka na finiszu. Świetnie poradzi sobie w towarzystwie eleganckich dań z owoców morza – ostryg, homarów czy muli.
Smaczne! Inne! Zdecydowanie nie marketowe wino!
Skomplikowane smakowo wino musujące. Nie jest to zwykłe Prosecco. Warto spróbować, aby zobaczyć, że we Włoszech powstają też bardzo dobre wina tego rodzaju. Oczywiście po przeczytaniu „metryczki” wina smakuje jeszcze lepiej.