To prawdopodobnie jeden z  najtrudniejszych egzaminów  świata. W ciągu ponad 40 lat istnienia zdało go zaledwie około 200 osób, średnio 5 rocznie. Bo też i zakres egzaminu jest wręcz porażający: trzeba wiedzieć o winie wszystko. O każdym rodzaju, każdej winnicy, każdej metodzie. Dosłownie. Nie wystarczy znać odmian i apelacji, nie wystarczy znać poszczególnych regionów. Trzeba potrafić odróżnić wina z jednej winnicy od tych z tej położonej tuż obok, wiedzieć czym różnią się między sobą wina od najbliższych sąsiadów, gdzieś w malutkiej wsi w Hiszpanii. Oto Master Sommelier – najbardziej prestiżowy stopień w świecie znawców win.

Właśnie o tym opowiada dokumentalny film Somm, najbardziej oczekiwana premiera rozpoczynającego się właśnie Kuchnia+ Food Film Fest, którego jesteśmy patronem. Film, który opowiada historię czterech sommelierów przygotowujących się do najtrudniejszego z egzaminów, zbiera entuzjastyczne recenzje na festiwalach na całym świecie:

„Somm jest  śmieszny, jest smutny i inspirujący. Ten film trzeba zobaczyć!” – The Huffington Post

„Somm urzeka i zapewnia świetną zabawę” – Screen Picks

„Świetne przedstawienie tematu a wykonanie… musujące” – Variety

„Zaangażowany dokument nie tylko dla fanatyków wina” – Holywood Reporter

 

Festiwal potrwa od 21 do 24 listopada w Warszawie, Gdańsku, Wrocławiu i Poznaniu. Somm zostanie wyemitowany w niedzielę 24 listopada o 17:30 w kinie Kultura w Warszawie. Tuż po filmie odbędzie się panel dyskusyjny z udziałem Marka Kondrata. Jako patroni festiwalu mamy dla naszych klientów kilka podwójnych zaproszeń.  Szczegóły już wkrótce na naszym profilu na Facebooku.