Wybór wina to dla większości osób ciężki orzech do zgryzienia. Tysiące odmian winorośli, setki regionów i apelacji, nieskończone wzory etykiet. Do tego rozróżnienie, które wina są dobre na ciepłe, a które na chłodne pory roku, na grilla i na rodzinny obiad, na relaks i na imprezę. Słowem: niezły galimatias. Dlatego ułatwiamy sprawę i wybieramy 5 win, po które możesz bez wahania sięgać w wiosenne dni.
Obrzędy żegnające zimę i witające wiosnę to silna polska tradycja. Nagła zmiana z krótkich i ciemnych dni na słoneczny czas budzącej się do życia przyrody, to wielkie wydarzenie. A jak wiadomo, nie ma lepszego wina do celebrowania nadejścia „nowego” niż szampan. Wyrafinowany smak i orzeźwiający styl kultowego, francuskiego wina sprawi wiele przyjemności. Naszą propozycją jest przystępny Haton Brut, który charakteryzuje świetna jakość, delikatna wytrawność i aura najbardziej znanego wina musującego na świecie.
Haton Brut Classic Champagne AC >
Gdy robi się cieplej, szukamy win lekkich i niezobowiązujących. W takim przypadku świetnie sprawdzi się kupaż cataratto i pinot grigio z Sycylii, jednego z największych regionów winiarskich Włoch. Odnajdziesz w nim wpływ słonecznych, ciepłych dni, jak i rześką kwasowość. Po schłodzeniu będzie smakować solo, ale i w towarzystwie lekkich przystawek, jak sałatka z krewetkami czy deska serów. Gwarantujemy, że jeśli zabierzesz je na majówkę, nikt nie będzie rozczarowany.
Dea Del Mare Catarratto Pinot Grigio Terre Siciliane IGP >
Wielkanoc to tradycja, więc postaw na wino z regionu nawiązującego do tradycji właśnie. Chateau Grand Lys to czerwony, pełny i elegancki „bordos”. Typowa etykieta z wizerunkiem zamku i znak jakości znanego regionu zagwarantują Ci zadowolenie wśród rodziny i współbiesiadników. Wino znakomite do delikatnych potraw mięsnych i do delektowania się mieszanką trzech francuskich odmian. Można je wręczyć w prezencie na obiedzie „u cioci” albo wypić ze znajomymi po pracy.
Chateau Grand Lys Bodeaux Superieur AC >
Coś ekstra dla tych, którzy w winie szukają chwili błogiego relaksu. Riesling z RPA może brzmieć nieco egzotycznie, ale w tym wypadku ma to w pełni pozytywną wymowę. Wino o przyjemnym, owocowym aromacie ma zrównoważoną, wyrafinowaną kwasowość. Jest bardzo pijalne oddając to, co najlepsze w największym z białych szczepów. Jeśli znajdziesz do niego właściwe połączenie kulinarne, nie trzeba będzie Ci nic więcej do szczęścia.
Na koniec pozycja dla wielbicieli żywych win czerwonych. Co powstanie gdy połączymy popularny, hiszpański szczep z nowoczesnym podejściem winiarni Volver? Wino z odrobiną dystansu na etykiecie i na palecie. Ten młody, prosty monastrell będzie idealny na wiosenne pikniki i grille. Ma wyrazisty smak i nieco tanin, zachowując przy tym aromaty czerwonych owoców. Możesz go podać do świątecznej kaczki albo grillowanej karkówki. Dla wielbicieli formy nie bez znaczenia będzie dopieszczona etykieta na modnej butelce z Jumilla.
Volver Wrongo Dongo Jumilla DO >
SPRAWDŹ PEŁNĄ LISTĘ POLECANYCH
WIN NA WIOSNĘ >
Jan Czyż
Od kilkunastu lat degustuje i szkoli. Ukończył studia winiarskie Master International Vintage. Interesuje się marketingiem wina w sieci oraz globalnymi trendami winiarskimi. Lubi wina codzienne, szczególnie z południa Francji.