Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
1 sierpnia 2018

ABC zapachów wina cz. 2

Przemiany i procesy biochemiczne, które zachodzą przed zbiorem winogron i w jego trakcie, w czasie procesu tłoczenia, fermentacji, a także dojrzewania wina, odkrywają przed nami co raz to nowe szczegóły. Ich badanie i zrozumienie pozwalają nam lepiej śledzić kształtowanie się smaku, aromatu i ogólnego stylu wina. Co za tym idzie – mamy szansę na dokładniejsze opisanie profilu zapachowego odmian winorośli. Jakimi więc aromatami charakteryzują się poszczególne szczepy białe i czerwone? Sprawdź na infografikach.  Aromaty czerwonych win

Z parceli do kieliszka

W kontekście samych aromatów, zidentyfikowano już ponad 700 związków chemicznych, które wpływają na zapach wina i dają wyjątkowe spektrum doznań w czasie degustacji. Jak się okazuje, choć same winogrona dostarczają materii pierwotnej decydującej o specyficznym zapachu wina, wiele innych czynników wywiera wpływ na efekt końcowy. I tak: nasłonecznienie sprzyja syntezie związków aromatycznych w dojrzewających winogronach. Stąd zabieg polegający na usuwaniu partii liści, które osłaniają grona przed promieniami. Od dłuższego czasu znany jest wpływ niskiej temperatury fermentacji na zachowanie aromatów owocowych w winie. Sam proces fermentacji, poprzez aktywację enzymów i pracę drożdży wpływa na uwolnienie związków aromatycznych, które wcześniej występowały w „uśpionej” formie. W związku z powyższym winiarz ma szeroki wachlarz metod kształtowania swojego wina. Niezmiennie jednak musi trzymać się zasad prawa i nie wolno mu modyfikować zapachu wina poprzez dodatki, które wprowadzałby na którymś z etapów produkcji.

Odmiany i ich zapachy

Przyjrzyjmy się kilku znanym odmianom winorośli właśnie pod kątem typowych dla nich aromatów. Zapach może być w tym wypadku nie tylko częścią charakteru samego wina, ale też sposobem na identyfikację danego szczepu, np. w przypadku próbowania w ciemno. Jest to możliwe ponieważ niektóre odmiany wytwarzają unikatowe związki aromatyczne lub ich niepowtarzalną mieszankę.

SZCZEPY BIAŁE

Chardonnay

W przypadku tej odmiany charakterystyczne jest bardziej wysokie stężenie aromatów niż ich niepowtarzalny skład wynikający ze szczepu. Mamy tu do czynienia często z winami, które dojrzewały w beczce. Zapachy, które spotykane są w chardonnay to masło, karmel, wanilia, ananas, orzechy czy miód.

Sauvignon blanc

Jako typowe wymieniane są tu zapachy agrestu, grejpfruta, skoszonej trawy czy bukszpanu. W przypadku zastosowania niskiej temperatury fermentacji utrzymywane są zapachy owoców tropikalnych. W regionie Doliny Loary wina z tego szczepu miewają aromat krzemienia.

Gewürztraminer

Odmiana, która słynie z dużej intensywności i bogactwa zapachów. Często spotykane są tu aromaty kwiatowe (np. dzika róża), owoc liczi, mango, przyprawy czy herbata.

Aromaty białych odmian winorośli

SZCZEPY CZERWONE

Cabernet sauvignon

Charakterystyczne zapachy dla tego szczepu to zielona papryka i czarna porzeczka. Poza tym, w zależności od metody wytwarzania i regionu spotykane są aromaty wanilii, pieprzu, anyżu, mięty czy czekolady.

Syrah

Czerwone wina z tej odmiany mogą mieć zapachy dymne, pieprzne, zapachy czerwonych owoców, a także skóry i grzybów.

Pinot noir

W przypadku pinot noir wiele zależy od siedliska i metody wytwarzania. Często są tu spotykane zapachy fiołków, poziomek, truskawek, wiśni lub zapachy zwierzęce i warzywne, jak kapusta kiszona, obora, skóra.

Tempranillo

Zapachy tej odmiany rozciągają się od owocowych, aromatów wiśni, śliwek, jagód po zapachy skóry, liści tytoniu, wanilii i przypraw. W związku z dojrzewaniem w beczce wina z tempranillo są często wzbogacone o zapachy pochodzące z dębu.

Aromaty czerwonych odmian winorośli

Podane tu przykłady aromatów to jedynie wskazówki, którymi można się kierować w poszukiwaniach w czasie degustacji. Niektóre z tych zapachów wynikają z obecności konkretnego związku chemicznego, który został zidentyfikowany laboratoryjnie. Inne są związane z ogólnym wrażeniem, jakie może powstać w czasie próbowania wielu win z danej odmiany. Tak czy inaczej pewne jest, że aromat może służyć do określenia odmiany winorośli w wielu winach. Jest też niezmiennie źródłem przyjemności i tajemniczości procesu degustacji.

Czytaj więcej o pochodzeniu zapachów wina.

Jan Czyż

O autorze

Jan Czyż

Jan Czyż

Od kilkunastu lat degustuje i szkoli. Ukończył studia winiarskie Master International Vintage. Interesuje się marketingiem wina w sieci oraz globalnymi trendami winiarskimi. Lubi wina codzienne, szczególnie z południa Francji.

Artykuły autora

Warsztat Wina

Polecamy wina

Wino Costières de Pomérols Beauvignac Chardonnay Pays d’Oc IGP 2023
Dostępnośćbrak
46,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Wino Rio Lilo Sauvignon Blanc Jumilla DO 2023
Dostępnośćduże ilości
35,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Wino Costieres de Pomérols Beauvignac Gewurztraminer Pays d'OC IGP 2022
Dostępnośćbrak
41,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Wino Domaine des Vercheres Pinot Noir Bourgogne AOC 2022
Dostępnośćduże ilości
93,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Wino Casa Primicia "T" Tempranillo Rioja DOCa 2018
Dostępnośćduże ilości
91,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Wino Vegalfaro Syrah Pago de los Balagueses DOP 2020
Dostępnośćduże ilości
115,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny

Zestawy

Polecamy zestaw

Vinho verde na co dzień
Dostępnośćduże ilości
246,00 zł
221,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 246,00 zł
-10%