Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł

Odbiór osobisty

Odbiór osobisty w 9 sklepach stacjonarnych

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Jan Witkowski
tel. 668 671 039
jan.witkowski@mkondrat.pl
hurtonline@mkondrat.pl
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
30 czerwca 2020

Andaluzyjski róż i małże świętego Jakuba

Lato to czas kulinarnych podróży. Przystawka na bazie małży świętego Jakuba przeniesie nas niechybnie do skąpanej w słońcu Andaluzji, a kieliszek lekkiego różu zapewni upragnione orzeźwienie. No to w drogę!

Andaluzyjski roz i małze swietego Jakuba

SKŁADNIKI

  • 3 średniej wielkości małże świętego Jakuba
  • ½ selera korzeniowego
  • 1 garść rukwi wodnej
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 2 łyżki siekanych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka majonezu

PRZYGOTOWANIE

Na początku oczyszczamy małże i moczymy je w wodzie gazowanej, co pozwoli pozbyć się piasku. Kolejnym etapem jest dokładne osuszenie małż.

Seler korzeniowy ścieramy na grubej tarce i dodajemy sok z całej cytryny, musztardę, orzeszki, majonez i jogurt. Następnie mieszamy z siekaną rukwią wodną, pozostawiając parę listków do przybrania.

Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju kładziemy małże i smażymy tylko jedną stronę do ciemnozłocistego koloru. Dodajemy masło i sok z całej cytryny. Tak usmażone małże układamy na sałatce i polewamy emulsją, która powstała ze smażenia.

Małże można zastąpić np. ośmiornicą gotowaną, a następnie ugrillowaną.

JAKIE WINO DO MAŁŻY ŚWIĘTEGO JAKUBA

Małże świętego Jakuba stworzą idealny duet z krzepkim, wyrazistym winem różowym z południa Hiszpanii Huerta de Albalá Barbazul Rosado Cádiz VdlT. Żywe zapachy kwiatów i cytrusów podkreślą finezję dania, a akcent ziołowy zapewni nutkę zadziorności.

Robert Mazur

O autorze

Robert Mazur

Robert Mazur

Karierę kulinarną rozpoczął w 1992 r. od ukończenia szkolenia w najstarszej francuskiej restauracji Michelin L’Escargot. Od 2017 roku pełni rolę Executive chef w Gordon Ramsay Restaurants. London House, Bread Street Kitchen oraz York & Albany to jedne z 3 restauracji, nad którymi sprawuje pieczę. Specjalizuje się w kuchni europejskiej i brytyjskiej.

Artykuły autora

Rekomendacje

Polecamy wina

Wino Huerta de Albalá Barbazul Rosado Cádiz VdlT 2019
Dostępnośćduże ilości
68,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Gdynia:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Przemyśl:niedostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny

Zestawy

Polecamy zestaw

Miselle na co dzień
Dostępnośćduże ilości
204,00 zł
183,00 zł
-10%