Lato to czas kulinarnych podróży. Przystawka na bazie małży świętego Jakuba przeniesie nas niechybnie do skąpanej w słońcu Andaluzji, a kieliszek lekkiego różu zapewni upragnione orzeźwienie. No to w drogę!

Andaluzyjski_roz_i małze_swietego_Jakuba

SKŁADNIKI

  • 3 średniej wielkości małże świętego Jakuba
  • ½ selera korzeniowego
  • 1 garść rukwi wodnej
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 2 łyżki siekanych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka majonezu

PRZYGOTOWANIE

Na początku oczyszczamy małże i moczymy je w wodzie gazowanej, co pozwoli pozbyć się piasku. Kolejnym etapem jest dokładne osuszenie małż.

Seler korzeniowy ścieramy na grubej tarce i dodajemy sok z całej cytryny, musztardę, orzeszki, majonez i jogurt. Następnie mieszamy z siekaną rukwią wodną, pozostawiając parę listków do przybrania.

Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju kładziemy małże i smażymy tylko jedną stronę do ciemnozłocistego koloru. Dodajemy masło i sok z całej cytryny. Tak usmażone małże układamy na sałatce i polewamy emulsją, która powstała ze smażenia.

Małże można zastąpić np. ośmiornicą gotowaną, a następnie ugrillowaną.

JAKIE WINO DO MAŁŻY ŚWIĘTEGO JAKUBA

Małże świętego Jakuba stworzą idealny duet z krzepkim, wyrazistym winem różowym z południa Hiszpanii Huerta de Albalá Barbazul Rosado Cádiz VdlT. Żywe zapachy kwiatów i cytrusów podkreślą finezję dania, a akcent ziołowy zapewni nutkę zadziorności.

Robert Mazur