Lato to czas kulinarnych podróży. Przystawka na bazie małży świętego Jakuba przeniesie nas niechybnie do skąpanej w słońcu Andaluzji, a kieliszek lekkiego różu zapewni upragnione orzeźwienie. No to w drogę!
Na początku oczyszczamy małże i moczymy je w wodzie gazowanej, co pozwoli pozbyć się piasku. Kolejnym etapem jest dokładne osuszenie małż.
Seler korzeniowy ścieramy na grubej tarce i dodajemy sok z całej cytryny, musztardę, orzeszki, majonez i jogurt. Następnie mieszamy z siekaną rukwią wodną, pozostawiając parę listków do przybrania.
Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju kładziemy małże i smażymy tylko jedną stronę do ciemnozłocistego koloru. Dodajemy masło i sok z całej cytryny. Tak usmażone małże układamy na sałatce i polewamy emulsją, która powstała ze smażenia.
Małże można zastąpić np. ośmiornicą gotowaną, a następnie ugrillowaną.
Małże świętego Jakuba stworzą idealny duet z krzepkim, wyrazistym winem różowym z południa Hiszpanii Huerta de Albalá Barbazul Rosado Cádiz VdlT. Żywe zapachy kwiatów i cytrusów podkreślą finezję dania, a akcent ziołowy zapewni nutkę zadziorności.
Robert Mazur
Robert Mazur
Karierę kulinarną rozpoczął w 1992 r. od ukończenia szkolenia w najstarszej francuskiej restauracji Michelin L’Escargot. Od 2017 roku pełni rolę Executive chef w Gordon Ramsay Restaurants. London House, Bread Street Kitchen oraz York & Albany to jedne z 3 restauracji, nad którymi sprawuje pieczę. Specjalizuje się w kuchni europejskiej i brytyjskiej.