Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Jeśli nie wyobrażacie sobie wakacji bez ciepłych dni, to również w tej wizji nie może zabraknąć vinho verde! Jak vinho verde to oczywiście ryby i owoce morza, które królują na stołach Portugalczyków. Łosoś pieczony z sosem bouillabaisse z małżami, krewetkami i szafranem? Brzmi jak plan idealny!
Na początku warzywa kroimy w małe kosteczki i podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy krewetki w pancerzach, małże, krewetki black tiger, zioła, gwiazdkę anyżu, a także dodajemy brandy i podpalamy alkohol.
Na kolejnym etapie dodajemy przecieru pomidorowego i zalewamy 1 litrem wody. Dusimy około 1 godziny, tak aby zostało 1/3 wywaru. Krewetki i małże wyciągamy z wywaru i obieramy – będą służyć jako dodatek. W osobnym garnuszku, w 100 ml wody gotujemy szafran, a następnie wlewamy go do wywaru. Dodajemy 100 ml śmietany i gotujemy do osiągnięcia aksamitnego sosu, mieszamy z krewetkami i małżami.
Przechodzimy do przygotowania łososia. Porcje ryby posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i wsadzamy do pieca na 12 min w temp 180°C.
Sos z warzywami i owocami morza wykładamy na talerz i serwujemy na tym łososia. Do dekoracji dobrze jest użyć zielone listki kopru włoskiego lub szczawiu zajęczego leśnego.
*można użyć dowolną rybę i dowolne owoce morza
Do dania polecamy wino Babilonia Vinho Verde DOC o delikatnym owocowym zapachu, odpowiednie na aperitif oraz na upalne dni. Doskonale komponuje się z owocami morza, a orzeżwiająca kwasowość dodaje przyjemnej lekkości degustowanej potrawie. Idealny duet na wykwintne pożegnanie lata.
Robert Mazur
Robert Mazur
Karierę kulinarną rozpoczął w 1992 r. od ukończenia szkolenia w najstarszej francuskiej restauracji Michelin L’Escargot. Od 2017 roku pełni rolę Executive chef w Gordon Ramsay Restaurants. London House, Bread Street Kitchen oraz York & Albany to jedne z 3 restauracji, nad którymi sprawuje pieczę. Specjalizuje się w kuchni europejskiej i brytyjskiej.