Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Jan Witkowski
tel. 668 671 039
jan.witkowski@mkondrat.pl
hurtonline@mkondrat.pl
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
30 czerwca 2020

Biel z południa Hiszpanii i tacos

Ogrom obowiązków i brak czasu czyni nas nierzadko specjalistami w tworzeniu prostych, smacznych dań.  Tacos w połączeniu z kieliszkiem hiszpańskiej bieli to idealny wybór na letnią kolację.  Z tym przepisem nawet niespodziewana wizyta przyjaciół nie będzie nam straszna.

Biel z południa Hiszpanii i tacos

SKŁADNIKI

  • 180 gr świeżego dobrej jakości tuńczyka
  • 1 duża tortilla pszenna
  • 1 cytryna
  • 1 małe czerwone chili
  • 1 limonka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 gałązka kolendry
  • ½ marchewki
  • 2 rzodkiewki
  • 1 cebula czerwona
  • 1 avocado
  • 2 liście sałaty rzymskiej
  • 1 łyżka sezamu prażonego na patelni
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Wasabi lub opcjonalnie chrzan

PRZYGOTOWANIE

Tuńczyka i avocado kroimy w kostkę o grubości nie większej niż 1 cm. Następnie przystępujemy do krojenia marchewki, papryczki chili (bez pestek) do postaci cienkich zapałek podobnie robimy z rzodkiewką, cebulą i sałatą.

Jogurt i majonez mieszamy razem i dodajemy wasabi do smaku. Tuńczyka i avocado doprawiamy cytryną, limonką, sosem sojowym i delikatnie mieszamy, ale tak, aby nie rozbić kawałków ryby i avocado.

Układamy na tortilli i warstwami układamy pozostałe składniki, spinamy wykałaczką. Posypujemy prażonym sezamem i świeżo siekaną kolendrą. Sos podajemy osobno lub nakładamy na wszystkie składniki.

Tuńczyka można zastąpić grillowanymi udkami z kurczaka, pieczoną kaczką, łososiem lub makrelą.

JAKIE WINO DO TACOS

Do tacos idealnie sprawdzi się białe, aromatyczne wino o niższej zawartości alkoholu, niezbyt wysokiej kwasowości. Sięgnij po Volver Tarima Mediterraneo Alicante DO 2019, w którym odnajdziesz szlachetne nuty mineralne lub orzeźwiające Toro Albalá Dos Claveles Montilla-Moriles DO, które kusi świeżym zapachem zielonych jabłek i nutą owoców tropikalnych w tle. Oba doskonale podkreślą charakter dania.

Robert Mazur

O autorze

Robert Mazur

Robert Mazur

Karierę kulinarną rozpoczął w 1992 r. od ukończenia szkolenia w najstarszej francuskiej restauracji Michelin L’Escargot. Od 2017 roku pełni rolę Executive chef w Gordon Ramsay Restaurants. London House, Bread Street Kitchen oraz York & Albany to jedne z 3 restauracji, nad którymi sprawuje pieczę. Specjalizuje się w kuchni europejskiej i brytyjskiej.

Artykuły autora

Rekomendacje

Polecamy wina

Wino Volver Tarima Mediterraneo Alicante DO 2021
Dostępnośćbrak
48,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Gdynia:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Przemyśl:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Toro Albalá Dos Claveles Montilla-Moriles DO 2020
Dostępnośćduże ilości
59,00 zł
44,25 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 59,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Gdynia:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Przemyśl:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Wrocław:niedostępny
Rezerwuj Zielona Góra:dostępny
-25%

Zestawy

Polecamy zestaw

Noworoczna Szóstka
Dostępnośćduże ilości
303,00 zł
272,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 272,00 zł
-10%