Ogrom obowiązków i brak czasu czyni nas nierzadko specjalistami w tworzeniu prostych, smacznych dań. Tacos w połączeniu z kieliszkiem hiszpańskiej bieli to idealny wybór na letnią kolację. Z tym przepisem nawet niespodziewana wizyta przyjaciół nie będzie nam straszna.
Tuńczyka i avocado kroimy w kostkę o grubości nie większej niż 1 cm. Następnie przystępujemy do krojenia marchewki, papryczki chili (bez pestek) do postaci cienkich zapałek podobnie robimy z rzodkiewką, cebulą i sałatą.
Jogurt i majonez mieszamy razem i dodajemy wasabi do smaku. Tuńczyka i avocado doprawiamy cytryną, limonką, sosem sojowym i delikatnie mieszamy, ale tak, aby nie rozbić kawałków ryby i avocado.
Układamy na tortilli i warstwami układamy pozostałe składniki, spinamy wykałaczką. Posypujemy prażonym sezamem i świeżo siekaną kolendrą. Sos podajemy osobno lub nakładamy na wszystkie składniki.
Tuńczyka można zastąpić grillowanymi udkami z kurczaka, pieczoną kaczką, łososiem lub makrelą.
Do tacos idealnie sprawdzi się białe, aromatyczne wino o niższej zawartości alkoholu, niezbyt wysokiej kwasowości. Sięgnij po Volver Tarima Mediterraneo Alicante DO 2019, w którym odnajdziesz szlachetne nuty mineralne lub orzeźwiające Toro Albalá Dos Claveles Montilla-Moriles DO, które kusi świeżym zapachem zielonych jabłek i nutą owoców tropikalnych w tle. Oba doskonale podkreślą charakter dania.
Robert Mazur
Robert Mazur
Karierę kulinarną rozpoczął w 1992 r. od ukończenia szkolenia w najstarszej francuskiej restauracji Michelin L’Escargot. Od 2017 roku pełni rolę Executive chef w Gordon Ramsay Restaurants. London House, Bread Street Kitchen oraz York & Albany to jedne z 3 restauracji, nad którymi sprawuje pieczę. Specjalizuje się w kuchni europejskiej i brytyjskiej.