Ogrom obowiązków i brak czasu czyni nas nierzadko specjalistami w tworzeniu prostych, smacznych dań.  Tacos w połączeniu z kieliszkiem hiszpańskiej bieli to idealny wybór na letnią kolację.  Z tym przepisem nawet niespodziewana wizyta przyjaciół nie będzie nam straszna.

Biel _ z_południa_Hiszpanii_i_tacos

SKŁADNIKI

  • 180 gr świeżego dobrej jakości tuńczyka
  • 1 duża tortilla pszenna
  • 1 cytryna
  • 1 małe czerwone chili
  • 1 limonka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 gałązka kolendry
  • ½ marchewki
  • 2 rzodkiewki
  • 1 cebula czerwona
  • 1 avocado
  • 2 liście sałaty rzymskiej
  • 1 łyżka sezamu prażonego na patelni
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Wasabi lub opcjonalnie chrzan

PRZYGOTOWANIE

Tuńczyka i avocado kroimy w kostkę o grubości nie większej niż 1 cm. Następnie przystępujemy do krojenia marchewki, papryczki chili (bez pestek) do postaci cienkich zapałek podobnie robimy z rzodkiewką, cebulą i sałatą.

Jogurt i majonez mieszamy razem i dodajemy wasabi do smaku. Tuńczyka i avocado doprawiamy cytryną, limonką, sosem sojowym i delikatnie mieszamy, ale tak, aby nie rozbić kawałków ryby i avocado.

Układamy na tortilli i warstwami układamy pozostałe składniki, spinamy wykałaczką. Posypujemy prażonym sezamem i świeżo siekaną kolendrą. Sos podajemy osobno lub nakładamy na wszystkie składniki.

Tuńczyka można zastąpić grillowanymi udkami z kurczaka, pieczoną kaczką, łososiem lub makrelą.

JAKIE WINO DO TACOS

Do tacos idealnie sprawdzi się lekkie, owocowe wino Toro Albalá Dos Claveles Montilla-Moriles DO. Orzeźwiająca propozycja z bodegi Toro Albalá kusi świeżym zapachem zielonych jabłek oraz nutą owoców  tropikalnych w tle, które doskonale podkreślą charakter dania.

Robert Mazur