Birgit Eichinger to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kobiet produkujących wino w Austrii. Jest członkinią znanej grupy 11 kobiet – winiarek, które popychają się wzajemnie do nieszablonowego myślenia, wyznaczając najnowocześniejsze standardy w winifikacji i będąc przy tym świetnymi przyjaciółkami.

nowosci z austrii blog

Należy ona również do znamienitego grona Österreichische Traditionsweingüter (ÖTW) – związku najlepszych austriackich winnic, w ramach którego powstała niezwykle precyzyjna i rozbudowana klasyfikacja jakościowa.

Od momentu powstania winiarni w 1992 roku, areał uprawy stale się powiększa i dziś jest to 15 ha winnic usytuowanych w najlepszych częściach Kamptal – jednej z siedemnastu (2021) apelacji posiadających prestiżowy tytuł DAC (Districtus Austriae Controllatus).

Istotną cechą mezoklimatu jest tutaj znaczna dobowa amplituda temperatur. Podobnie jak jej południowi sąsiedzi z WachauKremstal, Kamptal czerpie wpływy klimatyczne zarówno z ciepłej Niziny Panońskiej na wschodzie, jak i chłodnych lasów Waldviertel na zachodzie.

Najważniejszą odmianą jest grüner veltliner, z którego powstają bogate, pełne i pieprzne wina. Drugim bardzo istotnym szczepem jest z kolei riesling dający wina niezwykle eleganckie i mineralne. W repertuarze producenta znajdują się również chardonnayroter veltliner – w niewielkich ilościach.

Wina produkowane przez Birgit Eichinger to ucieleśnienie elegancji i mocnego charakteru, bliskie umysłowi i sercu właścicielki, która opowiada się za postępem i indywidualizmem w miejsce mainstreamu. Jej wina notorycznie zdobywają fantastyczne oceny u znanych krytyków winiarskich oraz na krajowych i międzynarodowych panelach degustacyjnych, często osiągając wynik powyżej 95 punktów na 100 możliwych.