Duża, rodzinna firma z tradycjami i ambicjami produkowania wysokiej jakości prosecco. Nie unika porównań z Szampanią…  Dzięki dynamicznemu rozwojowi stoi zdecydowanie w czołówce apelacji.

@Mattia Mionetto

Mieści się w historycznym budynku, pięknie umiejscowionym wśród sielskich, zielonych pagórków w Valdobbiadene. Zapiski historyczne potwierdzają działalność winiarską rodziny Bisol już w roku 1542 roku! Najnowszą historię tworzą synowie i wnukowie Desiderio Bisola. Winnice zajmują 177 hektarów, rozczłonkowanych na 35 niewielkich parceli. Rozciągają się na wschód w stronę Conegliano, obejmując wybitne wzgórze w Rolle z doskonałą parcelą Cartizze… Jest to bodaj najdroższa winnica we Włoszech (Bisol posiada aż 3 ha na tym niezwykłym stuhektarowym polu, co daje mu poważną przewagę względem 140 innych właścicieli…)! W uprawach przeważa odmiana glera, kiedyś zwana po prostu prosecco, obok francuskich pinot. Produkcja skupia się na winach musujących prosecco, uzyskiwanych zarówno metodą Charmat, jak i klasyczną. Wizytówką firmy są eleganckie trunki z pojedynczych winnic butelkowane w serii cru, a także limitowane edycje rocznikowe. W sumie ponad półtora miliona butelek rocznie.

Sprawdź ofertę win od producenta Bisol >

Poznaj ofertę wyjazdów enoturystycznych do Włoch >