Rodzinna bodega, która leży w Ribera del Guadiana, regionie budzącym się właśnie z głębokiego letargu do życia na mapie winiarskiej Hiszpanii, pośrodku odludnej Extremadury.
Estremadura to region graniczny o bogatym dziedzictwie kulinarnym i kulturowym. Jej unikatowy klimat, na który wpływ mają zarówno południowy Atlantyk, jak i Morze Śródziemne, tworzy niezwykłe środowisko dla uprawy winorośli. Połączenie portugalskich i hiszpańskich odmian winogron, wraz z lokalnymi szczepami daje wina, które odzwierciedlają odrębny iberyjski charakter regionu. Winorośl wzrasta na kamienistej glebie, która oddaje nagromadzone ciepło w nocy pomagając gronom osiągnąć pełną dojrzałość. Te kamienie pełnią również bardzo ważną rolę w utrzymywaniu znajdującej się pod nimi gleby w niskiej temperaturze podczas letnich dni. Pomaga to zapewnić świeżość winogronom, pozwalając im rozwinąć złożone smaki przy jednoczesnym zachowaniu kwasowości. Dzięki tak wyjątkowemu terroir i różnorodnej gamie odmian winogron Coloma ma potencjał do produkcji win z Estremadury, które naprawdę odzwierciedlają ich „ekstremalne” środowisko. Skupienie się na jakości i silne poczucie miejsca w winach czyni je fascynującym wyrazem regionu. Celem winnicy jest zachowanie naturalnej różnorodności i dbałość o środowisko, które posłuży przyszłym pokoleniom. Uprawa winorośli ma charakter zrównoważony. Amelia Coloma, przedstawiciela trzeciego pokolenia winiarzy, pełna energii właścicielka, jest jej duszą i ciałem. Kobieta, która nosi imię winnicy i nazwisko winiarni jest rzeczywiście w pełni oddana swojej pasji i pracy. Posiada dyplom enologiczny i winogrodniczy z Jerez, praktykę z Chile, Australii i Kastylii, zasiada w radzie apelacji DO Ribera del Guadiana. Jej siostra Helena zajmuje się stroną komercyjną przedsięwzięcia. Ten dynamiczny duet prowadzi winiarnię pewną, kobiecą ręką. Niebagatelną rolę odgrywa również brat Felix, który odpowiedzialny jest za eksport win. Amelia tworzy wina w oparciu o hiszpańskie i międzynarodowe odmiany winorośli: merlot, cabernet, muscat, garnacha i viura, nie pomijając też restytucji lokalnych szczepów jak cayetana blanca.
Sprawdź ofertę win od producenta Bodegas Coloma.