Capçanes to mała wioska zapodziana w katalońskich górach, na końcu świata, ale jak głosi hasło tutejszej winiarni, jest to wioska z charakterem (a village with spirit…). W trudnych latach 30. ubiegłego wieku pięciu jej mieszkańców połączyło siły i wraz z rodzinami założyli spółdzielnię rolniczą.

Celler Capcanes

Przez całe dekady spółdzielnia sprzedawała marne, niebutelkowane wino, bądź same winogrona. Dopiero w 1998 roku, dzięki sukcesowi koszernego wina, wyprodukowanego na zamówienie gminy żydowskiej z Barcelony, mogła skupić się na jakościowej produkcji. I dzięki Bogu! Do dziś produkowane Flor de Primavera pozostaje jednym z najpopularniejszych win koszernych wśród żydowskiej diaspory na całym świecie. Poza tym firma specjalizuje się w nowocześnie lekkich, eleganckich winach o owocowym charakterze aromatów, głównie z odmiany garnacha. Jej krzewy nierzadko mają naturalnie niską wydajność ze względu na zaawansowany wiek kilkudziesięciu lat. Dogląda ich starannie Ángel Teixido, z którym współpracuje niemiecki enolog Jürgen Wagner. W piwnicach Capçanes tworzą oni około 650 000 butelek wina rocznie, pod szyldem niewielkiej apelacji Montsant.

Sprawdź ofertę win od producenta Capçanes.