Średniej wielkości, peryferyjna posiadłość bordoska zarządzana jest przez Patryka Todesco, winiarza w trzecim pokoleniu. Leży w małej miejscowości  Savignac de Duras w skrajnej, wschodniej części regionu Entre-Deux-Mers, przy granicy z mało znaną apelacją Côtes de Duras.

Chateau les Reuilles

W tym zakątku Francji winogrona czerpią korzyści z cieplejszego i bardziej suchego klimatu niż w samym Bordeaux. W uprawach dominuje łagodny merlot w niemal dwukrotnej przewadze nad cabernetami. Całość nasadzeń winorośli obejmuje powierzchnię sześćdziesiąt hektarów. Przy takim areale winnicy stosuje się już z powodzeniem nowoczesny zbiór maszynowy. Większość produkcji to wina czerwone w apelacji Bordeaux i Bordeaux Superieur, a tylko 15% to rześkie, białe z odmiany sauvignon blanc. Nadal do leżakowania wina używa się starych, praktycznych kadzi podziemnych, zrobionych z betonu wyłożonego dla higieny ceramiką. Dzięki dużej inercji termicznej doskonale utrzymują stabilną temperaturę wina. Część win przechodzi dojrzewanie w beczkach dębowych. W efekcie powstaje solidne bordeaux w dawnym stylu.

Sprawdź ofertę win od producenta Château les Reuilles.