Tło historyczne terenów posiadłości sięga czasów starożytnych i prawdopodobnego istnienia tu wcześniej zbudowanej na płaskowyżu świątyni poświęconej Jowiszowi. Świadectwem okresu powstania pierwszych zabudowań, które przybrały później formę zamku, jest kamienna tablica osadzona w ścianie piwnicy, datowana na rok 1786.

AAA

Przed budową Château Saint Maurice w XIX wieku przez barona de Ripert, tutejsi mnisi produkowali na miejscu owoce, lawendę, oliwki i winorośl. W tym czasie zamek był własnością wielu rodów szlacheckich. W połowie XX wieku rozpoczyna się nowy rozdział w dziejach zamku związany z rodziną Valat. Auguste Valat opuszcza studia farmaceutyczne i przenosi się do Algierii, gdzie zostaje brokerem wina. Swoje zamiłowanie do wina udaje mu się zaszczepić synowi. W 1960 roku Auguste André Valat wynajmuje swoje pierwsze piwnice na terenie zamku i staje się kupcem winiarskim. W późnych latach 60., André Valat postanawia stworzyć winnicę i nabywa otaczające Château Saint Maurice 35 ha upraw. Od pierwszych lat André Valat dokonywał kolejnych zasiewów i powiększał piwnice, aby magazynować powstałe w ten sposób wina. W 1982 roku, po zakończeniu studiów winiarskich w Montpellier, Christophe Valat, syn André Valata dołączył do rodzinnego biznesu. Wspólnie przez prawie 10 lat ojciec i syn zajmowali się rozbudową i modernizacją posiadłości.W 1993 roku Christophe Valat został szefem Château Saint Maurice i rozwinął wiele rynków eksportowych. Przejął również winnice Château Boucarut z 12 ha w Côtes du Rhône i Lirac, w miejscowosci Roquemaure. Dzisiaj, rodzina Valat dystrybuuje swoje wina z Château St. Maurice w całej Francji, Wielkiej Brytanii, Belgii, Holandii, w Niemczech, Danii i Polsce. Spora część produkcji znajduje też nabywców w Ameryce Północnej (Stany Zjednoczone i Quebec) oraz w południowo-wschodniej Azji (Japonii i na Tajwanie).

 

Sprawdź ofertę win od producenta Château St Maurice >