Wspólne spotkanie ze znajomymi to okazja do połączenia dobrych smaków chilijskiego chardonnay i hiszpańskich zielonych papryczek padrón. Łatwy w przygotowaniu tapas pasuje do każdego spotkania!
SKŁADNIKI
- 400 g ciecierzycy gotowanej
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki tahini
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól/pieprz
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- kumin mielony do smaku
- papryczki padrón
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie humusu rozpoczynamy od odsączenia ciecierzycy i umieszczenia jej w blenderze. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji pasty.
Papryczki padrón myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. W kolejnym kroku umieszczamy na niej papryczki, które smażymy ok. 3-4 minuty, obracając co jakiś czas.
Usmażone papryczki doprawiamy płatkami soli maldon i podajemy z hummusem.
JAKIE WINO DO PAPRYCZEK PADRÓN
Idealnym towarzyszem tego dania jest wino De Martino Estate Chardonnay Maipo Valley, które aromatami cytrusów i złoto-zieloną barwą podkreśli przyjemny smak tapasu. Wino można również podać z daniami warzywnymi np. ze szparagami, czy daniami rybnymi. Chardonnay niewątpliwie sprawdzi się podczas cieplejszych dni.
Marcin Duda