Wspólne spotkanie ze znajomymi to okazja do połączenia dobrych smaków chilijskiego chardonnay i hiszpańskich zielonych papryczek padrón. Łatwy w przygotowaniu tapas pasuje do każdego spotkania! 

 Papryczki padrón z hummusem.

SKŁADNIKI

  • 400 g ciecierzycy gotowanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki tahini
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól/pieprz
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • kumin mielony do smaku
  • papryczki padrón

PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie humusu rozpoczynamy od odsączenia ciecierzycy i umieszczenia jej w blenderze. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji pasty.

Papryczki padrón myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. W kolejnym kroku umieszczamy na niej papryczki, które smażymy ok. 3-4 minuty, obracając co jakiś czas.

Usmażone papryczki doprawiamy płatkami soli maldon i podajemy z hummusem.

JAKIE WINO DO PAPRYCZEK PADRÓN

Idealnym towarzyszem tego dania jest wino De Martino Estate Chardonnay Maipo Valley, które aromatami cytrusów i złoto-zieloną barwą podkreśli przyjemny smak tapasu. Wino można również podać z daniami warzywnymi np. ze szparagami, czy daniami rybnymi. Chardonnay niewątpliwie sprawdzi się podczas cieplejszych dni.

Marcin Duda