Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Jan Witkowski
tel. 668 671 039
jan.witkowski@mkondrat.pl
hurtonline@mkondrat.pl
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
21 czerwca 2021

Chilijskie chardonnay z papryczkami padrón

Wspólne spotkanie ze znajomymi to okazja do połączenia dobrych smaków chilijskiego chardonnay i hiszpańskich zielonych papryczek padrón. Łatwy w przygotowaniu tapas pasuje do każdego spotkania! 

 Papryczki padrón z hummusem.

SKŁADNIKI

  • 400 g ciecierzycy gotowanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki tahini
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól/pieprz
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • kumin mielony do smaku
  • papryczki padrón

PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie humusu rozpoczynamy od odsączenia ciecierzycy i umieszczenia jej w blenderze. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji pasty.

Papryczki padrón myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. W kolejnym kroku umieszczamy na niej papryczki, które smażymy ok. 3-4 minuty, obracając co jakiś czas.

Usmażone papryczki doprawiamy płatkami soli maldon i podajemy z hummusem.

JAKIE WINO DO PAPRYCZEK PADRÓN

Idealnym towarzyszem tego dania jest wino De Martino Estate Chardonnay Maipo Valley, które aromatami cytrusów i złoto-zieloną barwą podkreśli przyjemny smak tapasu. Wino można również podać z daniami warzywnymi np. ze szparagami, czy daniami rybnymi. Chardonnay niewątpliwie sprawdzi się podczas cieplejszych dni.

Marcin Duda

O autorze

Marcin Duda

Marcin Duda

W mojej rodzinnej kuchni niepodzielnie rządził mój ojciec. To właśnie za jego sprawą, z każdym niedzielnym obiadem, kolacją czy „zabawami” przy ogniu przesiąkałem pasją do gotowania. Uczyłem się szacunku do produktu, którego nie było wiele, ale zawsze był jakościowy: wołowina, wieprzowina i drób od zaprzyjaźnionych rolników. Grzyby zebrane przez mojego dziadka i najlepsze rydze na maśle w wykonaniu babci to tylko kawałek mojego smacznego życia i kulinarnej przygody. W mojej kuchni chciałbym przywoływać kult naszych produktów, w które obfituje polskie morze, jeziora, lasy i pola. Pomimo ogromnej słabości do mięsa i ryb, wyznaje zasadę, że na końcu liczy się smak i nie ma znaczenia, czy jest to kuchnia mięsna, wegetariańska, czy tez wegańska - smak obroni się zawsze!!! Na przestrzeni lat i po wielu mniej lub bardziej udanych próbach kulinarnych, za namową koleżeństwa i z potrzeby chwili, pojawił się mój autorski blog Fatalny Facet, dzięki któremu wpadłem już na dobre w świat osób wiecznie „głodnych”. Wpadłem do tego stopnia, że nie było dnia, w którym nie myślałbym o jedzeniu, przepisach, produktach i daniach, które planowałem przyrządzić. Tak się zaczęła przygoda z gotowaniem na różnych przyjęciach, eventach, prywatnych kolacjach.

Artykuły autora

Rekomendacje

Polecamy wina

Wino De Martino Estate Chardonnay Maipo Valley 2020
Dostępnośćduże ilości
47,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Gdynia:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Przemyśl:niedostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny

Zestawy

Polecamy zestaw

Noworoczna Szóstka
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
303,00 zł
272,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 303,00 zł
-10%