Winnice należące do posiadłości Chioccioli położone są w dwóch słynących z doskonałego terroir obszarach w Chianti Classico: Gaiole in Chianti i Quercegrossa. Gleby są tam gliniaste i bogate w wapień i margle, a gęstość nasadzeń nie przekracza 5000 krzewów na hektar.

 

Dziś, winnicą i winiarnią zawiadują Niccolò i Enrico Chioccioli Altadonna – synowie słynnego enologa Stefano Chioccioli, który przez ponad 25 lat pracy dla prestiżowych winiarni we Włoszech, Francji i Węgier zdobył niezliczoną liczbę nagród, a wiele stworzonych przez niego win otrzymało ponad 95 punktów w skali Parkera, a nawet najwyższą ocenę. Stefano nadzoruje prace swoich synów, których głównym celem jest osiągnięcie największej możliwej ekspresji siedliska w swoich winach. Szczególną uwagę poświęcono wszystkim etapom dojrzewania owoców mając na celu osiągnięcie doskonałej fizjologicznej dojrzałości gron. Wydajność jest niska i zazwyczaj wynosi około 30 hektolitrów wina na hektar. Wszystkie prace w winnicy wykonywane są ręcznie i z wielką dbałością o każdy szczegół. Te szczegóły zostały z kolei zidentyfikowane i wyodrębnione pod kątem jakości, począwszy od podwójnego stołu do sortowania winogron, technik winifikacji, a na zastosowaniu najlepszych, reglamentowanych beczek z drobnoziarnistego dębu francuskiego kończąc. Starania te wyraźnie czuć z każdym łykiem szlachetnych Chianti i supertoskanów.

 

Sprawdź ofertę win od producenta Chioccioli Altadonna