Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
26 sierpnia 2013

Co pili starożytni Rzymianie, czyli wreszcie jakiś sensowny eksperyment

Niemal codziennie pojawiają się informacje o mniej lub bardziej poważnych badaniach naukowych. Wniosek jest jeden i to niezbyt radosny: naukowcy na całym świecie mają za dużo czasu, za dużo pieniędzy i są zbyt oderwani od rzeczywistości, żeby zająć się czymś pożytecznym. Czasem zdarzają się jednak ciekawe projekty. Zespół z Uniwersytetu w Catanii na Sycylii postanowił sprawdzić, czy wino, które produkowali starożytni Rzymianie w ogóle nadawało się do picia.Wino w starożytności

Krzewy na laskach i miotłach

Oczywiście, gdyby gdzieś zachowała się butelka licząca 2 tysiące lat, w środku znalazłby się wyschnięty na wiór ocet. Pomysł sycylijskich naukowców nie polega więc na wypiciu wina z czasów Juliusza Cezara, tylko wytworzenie go dzisiaj, według takich samych metod, jak dwa tysiąclecia temu.

Za przewodnik naukowcom z Uniwersytetu w Catanii posłużyło jedno z pism Wergilusza, w którym wyjaśnia podstawowe techniki produkcji wina oraz dokumenty Columelli – pisarza z I wieku, który opisywał rośliny i rolnictwo. Kierując się tymi wskazówkami grupa studentów pod przewodnictwem archeologów Daniele Malfitany i Mario Indelicato zasadziła winorośle w okolicach Catanii i planuje wyprodukować pierwsze 70 litrów wina w ciągu czterech lat.

Łatwo nie będzie. Naukowcy nie stosują żadnych współczesnych metod, wszelkie chemiczne środki ochrony roślin są zabronione. Używają jedynie drewnianych narzędzi, a krzewy będą się opierały na laskach i miotłach, jak za czasów starożytnych Rzymian.

Robimy wino na „chybił-trafił”

To nie koniec utrudnień. Wino nie będzie fermentowało w beczkach, tylko w ceramicznych kadziach tak dużych, że mogą pomieścić człowieka. Kadzie zostaną wyłożone pszczelim woskiem, napełnione winem, a następnie… zakopane w ziemi.

– Nie będziemy stosować środków przyspieszających fermentację, cały proces opiera się na fermentacji samych winogron, co sprawia, że robimy to trochę na zasadzie „chybił – trafił”. Ale właśnie tak tworzyli wino Rzymianie dwa tysiące lat temu – mówi Mario Indelicato.

Starożytne rzymskie mosty i akwedukty stoją do dzisiaj, zawstydzając budowniczych polskich dróg. Także wzniesione dwa tysiące lat temu wielkie budowle mają się dobrze, mimo że są co roku zadeptywane przez dziesiątki milionów turystów. Dlaczego więc starożytne metody winiarskie miałyby zawieść?

– Okazuje się, że starożytne techniki były w mniejszym bądź większym stopniu używane na Sycylii jeszcze stosunkowo niedawno. Sam w rodzinnym domu znalazłem podwójną motykę, taką samą, jaką znaleźliśmy podczas wykopalisk! – opowiada Indelicato.

Tylko lokalne odmiany

Zespół naukowców chciał dokładnie stosować się do starożytnych opisów, ale okazało się to niemożliwe. Żaden z 50 szczepów winogron, opisywanych w pismach Wergiliujsza i Columelli nie występuje współcześnie. Zespół Indelicato postawił więc na lokalną odmianę nerello mascalese.

Podczas badań nad starożytnym winem, naukowcy próbują także ustalić, jak i ile wina pili Rzymianie. Efekty badań nie są pozytywne: powszechne było pijaństwo, połączone z obżarstwem. Do tego stopnia, że cesarski edykt z I wieku wprowadził bardzo surowe zasady uprawy winorośli i produkcji wina.

Na eksperymentalne wino trzeba jeszcze poczekać, ale już dziś można się spodziewać, że nie będzie zbyt dobre. Starożytne wina w smaku przypominały ocet i przed podaniem na stół bogatych Rzymian dodawano do nich miodu i wody. Biedacy pili kwaśne wino i i tak byli zadowoleni. Nic się nie zmieniło przez dwa tysiące lat.

Iwona Tarnowska-Ciosek

O autorze

Iwona Tarnowska-Ciosek

Iwona Tarnowska-Ciosek

Nigdy nie ma dość odkrywania: nowych miejsc, smaków, doznań, ludzi. Pasjonatka żeglowania, miłośniczka dogów niemieckich i fanka jazdy konnej, która co pół roku znajduje sobie nowe hobby. Bo życie jest za krótkie, żeby ciągle pić to samo wino.

Artykuły autora

A to już czytałeś?

Polecamy wina

Wino Martí Serdà Masia d`Or Cava Brut Penedès
Dostępnośćduże ilości
67,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Villabella Fracastoro Amarone Della Valpolicella Classico DOC
Dostępnośćprodukt wycofany
Bydgoszcz:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Garofoli G Bianco Marche IGT 2016
Dostępnośćbrak
31,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino De Martino Carmenère Alto de Piedras SV Maipo Valley 2018
Dostępnośćbrak
155,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Vinhas Dariz Vinho Verde DOC
Dostępnośćprodukt wycofany
Bydgoszcz:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny
Stary Świat na czerwono 2013
Dostępnośćprodukt wycofany
-21%

Zestawy

Polecamy zestaw

Musssujący Zestaw
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
234,00 zł
210,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 234,00 zł
-10%