Historia produkcji wina przez rodzinę Moreno liczy sobie przeszło 100 lat i rozpoczyna się za sprawą Ponciano Moreno, który wybudował pierwszą piwnicę winiarską w 1912 roku.

Owa historia rozkwitła jednak na dobre dopiero kilkadziesiąt lat później dzięki obecnemu właścicielowi winiarni – Davidowi Moreno, który porzucił karierę inżyniera w Barcelonie po to, aby zrealizować swoje marzenie o wytwarzaniu wina i kontynuowaniu dziedzictwa swojego ojca i dziadka. Tak narodziła się współczesna winnica i winiarnia, która swojego obecnego kształtu nabierała przez lata rozwoju, adaptacji i udoskonaleń.

Otaczające bodegę winnice usytuowane są na gliniasto-wapiennym, zasobnym w żelazo podłożu. Uprawiane są 3 odmiany winorośli: viura, tempranillogarnacha, których owoce zbiera się wyłącznie ręcznie, zwykle w pierwszej połowie października. Warty podkreślenia jest fakt, że winiarnia jest niezwykle otwarta na zwiedzających, a szczególne miejsce w ofercie producenta stanowi klub wina. Jego członkowie mają możliwość zakupienia na wyłączność beczek, której zawartość mogą systematycznie opróżniać w gronie rodziny i przyjaciół w kameralnej sali degustacyjnej znajdującej się w przepastnej piwnicy bodegi.

Po wyczerpującej degustacji, odwiedzający mogą również posilić się, a na szczególną uwagę zasługuje tradycyjna zupa ziemniaczana z chorizo i ostrą papryką, która doskonale regeneruje siły przed kolejną porcją winiarskich wrażeń.

 

Sprawdź ofertę win od producenta David Moreno >