Kolejny raz mieliśmy okazję spotkać się na degustacji win w restauracji Oliwa w Warszawie. Tym razem naszymi gośćmi byli przedstawiciele niezwykłej winiarni Toro de Albalá. Położona w Andaluzji, na terenie apelacji Montilla-Moriles, jest jednym z czołowych wytwórców win z tego regionu Hiszpanii. Choć stylem i metodą wytwarzania wina apelacja nawiązuje do swojego bardziej znanego sąsiada – Sherry, posiada unikatowy charakter. Na degustacji mieliśmy okazję spróbować między innymi starych roczników Toro Albalá PX, posiadających jedne z najwyższych ocen światowych krytyków. Najstarsze degustowane wino Toro Albalá DON P.X. pochodziło 1965 roku.
Fotorelacja ze spotkania:
Jan Czyż
Od kilkunastu lat degustuje i szkoli. Ukończył studia winiarskie Master International Vintage. Interesuje się marketingiem wina w sieci oraz globalnymi trendami winiarskimi. Lubi wina codzienne, szczególnie z południa Francji.