Zapraszamy Państwa na wyjątkową degustację, podczas której zaprezentujemy wina rodem z włoskiego regionu Veneto. Spotkanie poprowadzi Małgorzata Sułek wraz z gościem specjalnym: Sebastiano Bonomo, który reprezentuje winnicę Giusti.

Długa tradycja weneckiej rodziny Giusti sięga korzeniami w wiek siedemnasty, kiedy była ona związana już z okolicą Conegliano – produkcyjnym centrum win prosecco.
Giusti_01

Na degustacji będzie można spróbować sześciu win oraz przekąsek w formie deski serów i szynek. W wydarzeniu będzie można wziąć udział w dwóch miastach:

  • W Warszawie w BARaWINO: 16 marca (środa) o godz. 18:30 – ZAPISZ SIĘ
  • W Bydgoszczy w Park Hotelu: 17 marca (środa) o godz. 18:30 – ZAPISZ SIĘ

Spotkanie rozpoczniemy od Prosecco Superiore DOCG. Nie jest to jednak zwykłe prosecco, tylko najwyższej jakości wino, które powstało z najlepszych gron odmiany glera pochodzących z winnic zlokalizowanych na wzgórzach Montello oraz miasta Asolo, z czerwonym, gliniastym podłożem zasobnym w składniki mineralne  Następnie spróbujemy Prosecco Rosé DOC , które swój kolor zawdzięcza odmianie pinot noir, której dodatek stanowi 10% wina. Kolejna propozycja to Pinot Grigio – najpopularniejsze białe wino weneckie winiarnia Giusti doprowadziła do szczytowej formy, w bardzo wyważonym stylu, i to bez udziału beczki.

Miłośników win czerwonych na pewno ucieszą: Merlot wytwarzany z selekcjonowanych winogron oraz Montello – Colli Asolani, czyli klasyczne wino w stylu bordoskim o fantastycznym wręcz stosunku ceny do jakości. Powstało na bazie merlota, cabernet sauvignon i cabernet franc, z niewielkim dodatkiem odmiany recantina, pochodzących z gliniastego podłoża wzgórz Montello nieopodal Conegliano i Valdobbiadene.

I wreszcie gwiazda wieczoru – Amarone della Valpolicella– najsławniejsze wino weneckie, a zarazem ścisła czołówka włoskiego winiarstwa: wielkie, długowieczne amarone! Ręcznie zebrane i przebrane grona trafiają na cztery miesiące do suszarni, by później, jako skoncentrowane rodzynki, przejść niespieszną, czterdziestodniową macerację i fermentację w kadziach. Wino dojrzewało ponad dwa lata w beczkach dębowych i rok w butelkach. Niesamowity bukiet: wyczuwa się wiśnie w likierze, powidła, porzeczki, kawę, a także lukrecję i przyprawy korzenne! Mimo dużego ciężaru i siły odznacza się na podniebieniu aksamitną gładkością.

Zapraszamy serdecznie na wyjątkowe wydarzenie w gronie miłośników dobrego wina. Spędź ten wieczór razem z nami zapisując się na degustację.

Dowiedz się więcej o producencie Giusti.