Jeden z liderów jakości w regionie, reprezentujący tokajską nową falę producentów, z początkiem lat 90. nazwaną renesansem tokajskim.

Winnice Disznoko

Motto firmy „przyjemność czystości” (Pleasure of Purity) zdradza jej staranność produkcji i szacunek wobec winogron. Kusi też by rozumieć je jako „czystą przyjemność”, którą daje próbowanie sławnych na cały świat węgierskich win deserowych. Disznókö (dosłownie „świńska skała”) bierze swą nazwę od olbrzymiego kamienia o fantastycznym kształcie, leżącego spokojnie pośród winnic. Na 104 hektarach znakomitych gleb wulkanicznych wokół wioski Mád i Mezözombor uprawia się przepisowo szczepy lokalne, przede wszystkim furmint, oraz hárszlevelű, zéta i muscat. Jest to jedyny producent w Tokaju, którego winnice są skupione w jednym miejscu. Powstają tu tylko białe wina, w większości słodkie, zarówno tradycyjne aszu, czy szamorodni, jak i nowsze kompozycje późnego zbioru. Od 1992 właścicielem jest francuska grupa AXA Millésimes, dzięki której winiarnia została zmodernizowana, dopracowała się swojego własnego stylu win i światowego uznania. Imponująca jest też sama architektura (1995), nagradzanego projektanta Dezsö Eklera.

Sprawdź ofertę win od producenta Disznókö.