Domaine Bernard Fleuriet & Fils, to niewielka, rodzinna winnica i winiarnia założona w 1991 roku i gruntownie zmodernizowana w roku 2008.
Na powierzchnię 20 ha prowadzonych w sposób ekologiczny i przyjazny dla środowiska winnic, składa się 35 parceli o trzech różnych profilach glebowych, położonych na zboczach o południowej i wschodniej ekspozycji. 10% z nich to terroir bardzo zasobne w krzemień, które nadaje tamtejszym winom charakterystyczny, przydymiony charakter. Połowa nasadzeń obejmuje kamieniste, wapienne terroir zwane „caillottes” – odpowiedzialne za strukturę aromatyczną i świeżość. Pozostałe 40% to najwyżej położone parcele usytuowane na tzw. „Terres Blanches” – kimerydzkiej warstwie złożonej z wapieni i margli. Wina produkowane w tym typie terroir są miękkie i pełne aromatycznej finezji, a dzięki złożoności i mocy, jako część kupażu stanowią jego szkielet. To właśnie ta różnorodność geologiczna regionu pozwala producentowi na tworzenie z owoców tej samej odmiany autorskich mieszanek, które charakteryzują się dużą złożonością i elegancką subtelnością.
Sprawdź ofertę win od producenta Domaine Bernard Fleuriet & Fils.
Balbina Kościelska
Doświadczenie w sprzedaży, marketingu, komunikacji i IT zdobywała mieszkając w Nowej Zelandii i Australii. Po powrocie do kraju, jej uwaga skupia się na podróżach gastronomicznych i doznaniach smakowych importowanych i krajowych win. W codziennej pracy wykorzystuje wiedzę zdobytą podczas kursów WSET 2 i WSET 3.