Gaskonia to nie jest kraina wina, tylko winnego destylatu. Tu przez wszystkie przypadki odmienia się słowo armagnac. Choć dokładnie rzecz ujmując Francuzi już nie deklinują. Za to na winorośli znają się jak mało kto.

Domaine de Miselle

Domaine de Miselle to niewielki producent, który oprócz obowiązkowego winiaku produkuje też wina, tylko cztery gatunki. Wszystkie klasyfikowane są jako regionalne VdP Côtes de Gascogne. Stara posiadłość z winnicami pamiętającymi wiek XIX a może i XVIII jest teraz w rękach rodziny Chevallier. Wcześniej, za pieniądze z wygranej w Tour de France,  zakupił ją sobie Luis Ocaña, mistrz kolarski z 1973 roku! Dzięki jego pasji zmodernizowano produkcję i wypuszczono pierwsze białe wina. Nowi właściciele od kilkunastu lat stawiają na jakościowe trunki codzienne, także czerwone i różowe, oparte o lokalne szczepy. Na zasadach rolnictwa zrównoważonego uprawia się merlot i syrah, a przede wszystkim typowe dla Francji południowozachodniej białe: colombard, petit i gros manseng. Roczna produkcja to szacunkowo 300 tysięcy butelek, głównie białych win wytrawnych i deserowych.

Sprawdź ofertę win od producenta Miselle.