Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Wino jest doskonałym kompanem do spotkań każdego rodzaju – pasuje na piknik, randkę, spotkanie z rodziną, kolację z przyjaciółmi i wiele więcej. Chociaż szczepów i rodzajów win mamy pod dostatkiem, by dopasować je odpowiednio do naszego gustu, humoru i okazji, czasem można trunek dodatkowo urozmaicić! Szczególnie w tym momencie w roku, w którym wkraczamy w Karnawał!
Poniżej przedstawiam kilka propozycji na połączenia, które ubarwią spotkania z winem i zapewnią nowe doznania. W artykule zachęcam do degustacji mieszanek wina z dodatkami. Pomysły zarówno do wykorzystania na imprezie, jak i w domowym zaciszu. Polecam zachować otwartość w podejściu do drinków na bazie wina. Przecież wszystkie reguły i zasady dotyczące spożywania wina mają na celu uprzyjemnić nam odbiór trunku, aniżeli uprzykrzyć życie i związać ze sztywnymi zasadami. Dla przykładu, czerwone wino podajemy zazwyczaj w większych kieliszkach by ułatwić odbiór bogactwa aromatycznego, a nie dlatego, że odgórna reguła nam to narzuca.
Mimosa z Cavą
Prostota, która daje fantastyczny, orzeźwiający rezultat. W tym przepisie polecam Cavę zamiast Szampana. Dwuskładnikowy drink można urozmaicić likierem pomarańczowym lub serwować bez niego i również uprzyjemni każde posiedzenie w miłym gronie.
Pomimo tego, że klasyczny przepis zakłada równe części wina musującego i soku pomarańczowego, polecam poniższe proporcje, które podkreślą charakter ciekawej Cavy:
½ szklanki Cavy
¼ szklanki soku pomarańczowego
1 łyżeczka likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie)
WSKAZÓWKA: Cointreau doda perfumowanego aromatu pomarańczowego, który pogłębi kompleksowość, ale nie jest konieczne aby uzyskać świetny efekt.
Aperol Spritz
Od kilku lat podbija nasze serca i jest chętnie zamawiany w lokalach podczas spotkań w gronie przyjaciół. Na szczęście, jest to drink niewiarygodnie prosty w wykonaniu i jeżeli wykorzystamy do niego jakościowe Prosecco otrzymamy napój znacznie lepszy od tych, które sprzedawane są w wielu barach.
90ml Prosecco
60ml Aperol
30ml wody gazowanej
lód
WSKAZÓWKA: Żeby zminimalizować rozwodnienie, dobrze jest schłodzić zarówno Aperol jak i Prosecco.
Sangria
Charakter Sangrii krzyczy fiesta! Świetny koktajl, który sprawdzi się, gdy przychodzą goście, a my serwujemy niezobowiązujące przystawki, hiszpańskie przekąski czy meksykańskie tacos. Aromaty co prawda zapewni dodatek pomarańczy, jabłek i gruszek, ale całość doskonale podbije wino, które również będzie miało dużo owoców w bukiecie i niewiele tanin by było jak najlżejsze. Sprawdzi się tu Garnacha czy Pinot Noir, szczególnie w pojemnych opakowaniach Bag-in-Box, które nie zawiodą, gdy goście poproszą „więcej”!
750ml czerwonego wina (Garnacha lub Pinot Noir)
1 pomarańcza
1 szklanka cienko pokrojonych jabłek, gruszek
1 mała cytryna pokrojona w plasterki
½ szklanki brandy
1-2 łyżki syropu klonowego lub brązowego cukru
Lód
WSKAZÓWKA: Korzystaj z sezonowych owoców – latem świetnie pasować będą brzoskwinie i truskawki.
Biała sangria
Prosta w przygotowaniu i jeszcze łatwiejsza w spożyciu – biała wersja hiszpańskiego tradycyjnego trunku. Mimo iż owoce przykryją nieco smak, polecam skorzystać z wina, które lubimy pić i bez dodatków. Zła jakość wina może zepsuć całość przygotowanego koktajlu.
3 średnie pomarańcze, pokrojone w ćwiartki lub 1 szklanka soku pomarańczowego
1 cytryna, pokrojona w ćwiartki
1 limonka, pokrojona w ćwiartki
750ml białego wina
50ml brandy (opcjonalne)
1/3-2/3 szklanki białego cukru
2 szklanki wody gazowanej lub piwa imbirowego
WSKAZÓWKA: Cytrusy dokładnie umyj. Wyciśnij wypestkowane owoce do dzbanka, a następnie dodaj także skórki. Dodaj wino i resztę składników i bardzo dobrze wymieszaj upewniając się, że cukier się całkowicie rozpuścił. Wstaw do lodówki do odpowiedniego schłodzenia. Jeżeli planujesz dodać wodę lub napój gazowany, zrób to bezpośrednio przed podaniem.
W tegorocznym karnawale zachęcam do zabawy, nawet jeżeli nie na balach, to przynajmniej w kieliszkach i szklankach!
Balbina Kościelska
Doświadczenie w sprzedaży, marketingu, komunikacji i IT zdobywała mieszkając w Nowej Zelandii i Australii. Po powrocie do kraju, jej uwaga skupia się na podróżach gastronomicznych i doznaniach smakowych importowanych i krajowych win. W codziennej pracy wykorzystuje wiedzę zdobytą podczas kursów WSET 2 i WSET 3.