Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
30 czerwca 2020

Ekspresyjna garnacha i stek z jagnięciny

Zarówno w relacjach międzyludzkich, jak i w świecie wina podobny temperament jest często gwarantem sukcesu. Kiedy w kieliszku króluje ciężka, złożona garnacha z południa Hiszpanii nasze myśli zmierzają nieuchronnie do dobrego mięsiwa.  Stek jagnięcy w panierce musztardowej z puree z pieczonego bakłażana i grillowanym szczypiorem to strzał w dziesiątkę!

Ekspresyjna garnacha i stek z jagnieciny

SKŁADNIKI

  • 220 gr steka jagnięcy (opcjonalnie stek wołowy)
  • 2 bakłażany
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki bulki tartej
  • 2 gałązki pietruszki zielonej
  • 2 łyżki masła
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka pasty sezamowej lub masła orzechoweg

PRZYGOTOWANIE

Bakłażany dziurkujemy widelcem i wsadzamy do piekarnika na 2 godziny do temp. 180*C. Przecinamy na pół i wyciągamy miąższ, dodajemy pastę sezamowa lub orzechową i mieszamy bądź miksujemy do konsystencji pure skrapiając sokiem z cytryny. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku.

Przygotowujemy pietruszkę siekając ją bardzo drobno i mieszamy ją z bułką tartą. Stek obsmażamy z każdej strony i pieczemy na patelni z masłem aż będzie lekko krwisty w środku (52*C).  Następnie smarujemy jedną stronę musztardą i obtaczamy w bułce z pietruszką. Nie pieczemy. Kroimy na porcje.

Wrzucamy szczypior na patelnie i grillujemy dodając na koniec masło. Do dania podajemy lekki sos pieczeniowy.

Steka można zastąpić kotlecikami (comber) jagnięcymi, polędwicą wołową lub piersią z kaczki.

JAKIE WINO DO STEKA Z JAGNIĘCINY

Godnym towarzyszem ciężkiego, bogatego w aromaty dania będzie skoncentrowana garnacha Volver Quinta del ’67 Almansa DO. Wino z winnicy Bodegas Volver obfituje w intensywne aromaty jagód, jeżyn i czarnej wiśni ze sporą dawką nut korzennych i balsamicznych, które w połączeniu z mocną strukturą i długim finiszem czynią go trunkiem niezwykłym.

Robert Mazur

O autorze

Robert Mazur

Robert Mazur

Karierę kulinarną rozpoczął w 1992 r. od ukończenia szkolenia w najstarszej francuskiej restauracji Michelin L’Escargot. Od 2017 roku pełni rolę Executive chef w Gordon Ramsay Restaurants. London House, Bread Street Kitchen oraz York & Albany to jedne z 3 restauracji, nad którymi sprawuje pieczę. Specjalizuje się w kuchni europejskiej i brytyjskiej.

Artykuły autora

Rekomendacje

Polecamy wina

Wino Volver Quinta del '67 Almansa DO 2019
Dostępnośćbrak
86,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Wrocław:niedostępny
Rezerwuj Zielona Góra:dostępny

Zestawy

Polecamy zestaw

Musssujący Zestaw
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
234,00 zł
210,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 234,00 zł
-10%