Zarówno w relacjach międzyludzkich, jak i w świecie wina podobny temperament jest często gwarantem sukcesu. Kiedy w kieliszku króluje ciężka, złożona garnacha z południa Hiszpanii nasze myśli zmierzają nieuchronnie do dobrego mięsiwa. Stek jagnięcy w panierce musztardowej z puree z pieczonego bakłażana i grillowanym szczypiorem to strzał w dziesiątkę!
SKŁADNIKI
- 220 gr steka jagnięcy (opcjonalnie stek wołowy)
- 2 bakłażany
- 1 pęczek szczypioru
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki bulki tartej
- 2 gałązki pietruszki zielonej
- 2 łyżki masła
- 1 cytryna
- 1 łyżka pasty sezamowej lub masła orzechoweg
PRZYGOTOWANIE
Bakłażany dziurkujemy widelcem i wsadzamy do piekarnika na 2 godziny do temp. 180*C. Przecinamy na pół i wyciągamy miąższ, dodajemy pastę sezamowa lub orzechową i mieszamy bądź miksujemy do konsystencji pure skrapiając sokiem z cytryny. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku.
Przygotowujemy pietruszkę siekając ją bardzo drobno i mieszamy ją z bułką tartą. Stek obsmażamy z każdej strony i pieczemy na patelni z masłem aż będzie lekko krwisty w środku (52*C). Następnie smarujemy jedną stronę musztardą i obtaczamy w bułce z pietruszką. Nie pieczemy. Kroimy na porcje.
Wrzucamy szczypior na patelnie i grillujemy dodając na koniec masło. Do dania podajemy lekki sos pieczeniowy.
Steka można zastąpić kotlecikami (comber) jagnięcymi, polędwicą wołową lub piersią z kaczki.
JAKIE WINO DO STEKA Z JAGNIĘCINY
Godnym towarzyszem ciężkiego, bogatego w aromaty dania będzie skoncentrowana garnacha Volver Quinta del ’67 Almansa DO. Wino z winnicy Bodegas Volver obfituje w intensywne aromaty jagód, jeżyn i czarnej wiśni ze sporą dawką nut korzennych i balsamicznych, które w połączeniu z mocną strukturą i długim finiszem czynią go trunkiem niezwykłym.
Robert Mazur
Komentarze (0)