Ekspresja i zadziorność szczepu tannat jest znana każdemu miłośnikowi wina. Jego nieposkromnioną naturę perfekcyjnie ujarzmi ragu z wołowiny. Złożone, intensywne wino w towarzystwie z ciężkiego, aromatycznego dania głównego? To musi się udać!

Ekspresyjny tannat i ragu z wołowiny

SKŁADNIKI

  • 500 gr dobrej jakości mięsa wołowego-gulaszowego
  • 1 cebula lub 10 szt. cebulki dymki
  • 1 marchewka średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 12 małych pieczarek
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 rzodkiewka
  • szczypiorek
  • 200 ml wina czerwonego
  • 500 ml bulionu wołowego
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • puree ziemniaczane
  • 5 ziemniaków średniej wielkości
  • 100 gr masła
  • 200 ml tłustej śmietany

PRZYGOTOWANIE

Mięso wołowe kroimy w kostki ok 1,5 cm, obtaczamy w mące i smażymy na gorącej patelni z niedużą ilością oleju. Po zarumienieniu się, dodajemy przecier pomidorowy i podlewamy winem czerwonym, następnie dodajemy bulion wołowy. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, tymianek i rozmaryn. Dusimy na średnim ogniu około 2–3 godziny aż do miękkości mięsa (ale nie może się rozpadać).

Na osobnej patelni przesmażamy pokrojone w duże cząstki – cebule, marchewkę i pieczarki. Kiedy się zarumienią dodajemy do sosu z mięsem (już miękkim) i dusimy do czasu aż warzywa będą miękkie.

Ziemniaki średniej wielkości kroimy na równe części i gotujemy z solą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy ziemniaki i ubijamy; dodając stopniowo śmietanę i masło mieszamy na bardzo małym ogniu do uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji. Śmietany i masła dodajemy tyle, aby konsystencja była aksamitna i lekko płynna. Na końcu doprawiamy solą.

Wyciskamy purée ziemniaczane na głęboki talerz z rękawa cukierniczego (jak nie macie, można użyć torebki ze ściętym rogiem) i łyżką formujemy szerokie gniazdo, do którego wsadzamy nasze warzywa i uduszone mięso i sos.

Dekorujemy świeżymi listkami rozmarynu, tymianku, natka pietruszki, szczypiorkiem i cienkimi plasterkami rzodkiewki. Wszelkie sezonowe kwiaty jak nasturcja czy bratki mile widziane!

JAKIE WINO DO RAGU Z WOŁOWINY?

Do ragu z wołowiną polecamy niezwykle ekspresyjnego tannata, Château Arricau Bordes Madiran AOC, który od pierwszego kontaktu fascynuje swoją złożonością. Wino jest obdarzone pięknym bukietem wiśni, jeżyn, czarnej porzeczki oraz nutą przypraw, a jego konsekwentna złożoność i gęstość doskonale współgra z potrawami na bazie czerwonych mięs. Wino głaszcze podniebienie jedwabistymi taninami, rozpieszczając długim, żywym finałem.

Robert Mazur