Ekspresja i zadziorność szczepu tannat jest znana każdemu miłośnikowi wina. Jego nieposkromnioną naturę perfekcyjnie ujarzmi ragu z wołowiny. Złożone, intensywne wino w towarzystwie z ciężkiego, aromatycznego dania głównego? To musi się udać!
SKŁADNIKI
- 500 gr dobrej jakości mięsa wołowego-gulaszowego
- 1 cebula lub 10 szt. cebulki dymki
- 1 marchewka średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 12 małych pieczarek
- 1 gałązka tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 rzodkiewka
- szczypiorek
- 200 ml wina czerwonego
- 500 ml bulionu wołowego
- natka pietruszki
- tymianek
- puree ziemniaczane
- 5 ziemniaków średniej wielkości
- 100 gr masła
- 200 ml tłustej śmietany
PRZYGOTOWANIE
Mięso wołowe kroimy w kostki ok 1,5 cm, obtaczamy w mące i smażymy na gorącej patelni z niedużą ilością oleju. Po zarumienieniu się, dodajemy przecier pomidorowy i podlewamy winem czerwonym, następnie dodajemy bulion wołowy. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, tymianek i rozmaryn. Dusimy na średnim ogniu około 2–3 godziny aż do miękkości mięsa (ale nie może się rozpadać).
Na osobnej patelni przesmażamy pokrojone w duże cząstki – cebule, marchewkę i pieczarki. Kiedy się zarumienią dodajemy do sosu z mięsem (już miękkim) i dusimy do czasu aż warzywa będą miękkie.
Ziemniaki średniej wielkości kroimy na równe części i gotujemy z solą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy ziemniaki i ubijamy; dodając stopniowo śmietanę i masło mieszamy na bardzo małym ogniu do uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji. Śmietany i masła dodajemy tyle, aby konsystencja była aksamitna i lekko płynna. Na końcu doprawiamy solą.
Wyciskamy purée ziemniaczane na głęboki talerz z rękawa cukierniczego (jak nie macie, można użyć torebki ze ściętym rogiem) i łyżką formujemy szerokie gniazdo, do którego wsadzamy nasze warzywa i uduszone mięso i sos.
Dekorujemy świeżymi listkami rozmarynu, tymianku, natka pietruszki, szczypiorkiem i cienkimi plasterkami rzodkiewki. Wszelkie sezonowe kwiaty jak nasturcja czy bratki mile widziane!
JAKIE WINO DO RAGU Z WOŁOWINY?
Do ragu z wołowiną polecamy niezwykle ekspresyjnego tannata, Château Arricau Bordes Madiran AOC, który od pierwszego kontaktu fascynuje swoją złożonością. Wino jest obdarzone pięknym bukietem wiśni, jeżyn, czarnej porzeczki oraz nutą przypraw, a jego konsekwentna złożoność i gęstość doskonale współgra z potrawami na bazie czerwonych mięs. Wino głaszcze podniebienie jedwabistymi taninami, rozpieszczając długim, żywym finałem.
Robert Mazur
Komentarze (0)