Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
8 czerwca 2020

Ekspresyjny tannat i ragu z wołowiny

Ekspresja i zadziorność szczepu tannat jest znana każdemu miłośnikowi wina. Jego nieposkromnioną naturę perfekcyjnie ujarzmi ragu z wołowiny. Złożone, intensywne wino w towarzystwie z ciężkiego, aromatycznego dania głównego? To musi się udać!

Ekspresyjny tannat i ragu z wołowiny

SKŁADNIKI

  • 500 gr dobrej jakości mięsa wołowego-gulaszowego
  • 1 cebula lub 10 szt. cebulki dymki
  • 1 marchewka średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 12 małych pieczarek
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 rzodkiewka
  • szczypiorek
  • 200 ml wina czerwonego
  • 500 ml bulionu wołowego
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • puree ziemniaczane
  • 5 ziemniaków średniej wielkości
  • 100 gr masła
  • 200 ml tłustej śmietany

PRZYGOTOWANIE

Mięso wołowe kroimy w kostki ok 1,5 cm, obtaczamy w mące i smażymy na gorącej patelni z niedużą ilością oleju. Po zarumienieniu się, dodajemy przecier pomidorowy i podlewamy winem czerwonym, następnie dodajemy bulion wołowy. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, tymianek i rozmaryn. Dusimy na średnim ogniu około 2–3 godziny aż do miękkości mięsa (ale nie może się rozpadać).

Na osobnej patelni przesmażamy pokrojone w duże cząstki – cebule, marchewkę i pieczarki. Kiedy się zarumienią dodajemy do sosu z mięsem (już miękkim) i dusimy do czasu aż warzywa będą miękkie.

Ziemniaki średniej wielkości kroimy na równe części i gotujemy z solą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy ziemniaki i ubijamy; dodając stopniowo śmietanę i masło mieszamy na bardzo małym ogniu do uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji. Śmietany i masła dodajemy tyle, aby konsystencja była aksamitna i lekko płynna. Na końcu doprawiamy solą.

Wyciskamy purée ziemniaczane na głęboki talerz z rękawa cukierniczego (jak nie macie, można użyć torebki ze ściętym rogiem) i łyżką formujemy szerokie gniazdo, do którego wsadzamy nasze warzywa i uduszone mięso i sos.

Dekorujemy świeżymi listkami rozmarynu, tymianku, natka pietruszki, szczypiorkiem i cienkimi plasterkami rzodkiewki. Wszelkie sezonowe kwiaty jak nasturcja czy bratki mile widziane!

JAKIE WINO DO RAGU Z WOŁOWINY?

Do ragu z wołowiną polecamy niezwykle ekspresyjnego tannata, Château Arricau Bordes Madiran AOC, który od pierwszego kontaktu fascynuje swoją złożonością. Wino jest obdarzone pięknym bukietem wiśni, jeżyn, czarnej porzeczki oraz nutą przypraw, a jego konsekwentna złożoność i gęstość doskonale współgra z potrawami na bazie czerwonych mięs. Wino głaszcze podniebienie jedwabistymi taninami, rozpieszczając długim, żywym finałem.

Robert Mazur

O autorze

Robert Mazur

Robert Mazur

Karierę kulinarną rozpoczął w 1992 r. od ukończenia szkolenia w najstarszej francuskiej restauracji Michelin L’Escargot. Od 2017 roku pełni rolę Executive chef w Gordon Ramsay Restaurants. London House, Bread Street Kitchen oraz York & Albany to jedne z 3 restauracji, nad którymi sprawuje pieczę. Specjalizuje się w kuchni europejskiej i brytyjskiej.

Artykuły autora

Rekomendacje

Polecamy wina

Wino Château Arricau Bordes Madiran AOC 2016
Dostępnośćbrak
Bydgoszcz:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny

Zestawy

Polecamy zestaw

Musssujący Zestaw
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
234,00 zł
210,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 234,00 zł
-10%