Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
21 sierpnia 2015

Gazpacho z malinówek, oliwa i tempranillo

Gazpacho

Gazpacho, danie rolników z hiszpańskich winnic, oryginalnie było przyrządzane z chleba, wody i oliwy. Jednak gdy w Polsce właśnie mamy wysyp soczystych i dojrzałych pomidorów, na myśl przychodzi oczywista wersja tej zupy. Gazpacho z malinówek jest daniem wyjątkowo prostym i sycącym. W smaku łączy słodycz pomidorów i ostrość oliwy z papryczką chili. Serwowane jest, jak to chłodnik, prosto z lodówki, najlepiej w towarzystwie rześkiego tempranillo. Jak przygotować pyszne, domowe gazpacho? Swoim przepisem podzielili się z nami Łukasz i Jacek z Winnych Kucharzy.

Składniki

  • 1 kg pomidorów malinowych
  • 1 kg papryki czerwonej (najlepiej węgierskiej)
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z chili
  • sok z limonki
  • garść malin
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie

Gazpaczo z oliwąPomidory sparzyć wrzątkiem, delikatnie obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Paprykę kroimy na połówki, wycinamy gniazda nasienne, kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Gdy papryka zacznie miejscami się podpiekać, wyjmujemy, studzimy, kroimy na kawałki i wrzucamy do pomidorów. Dodajemy obrane, pokrojone ogórki i cebulę, wlewamy oliwę z chili. Na tym etapie fani ostrych smaków mogą dodać dwa ząbki czosnku. Ci, którzy preferują łagodniejszą wersję, ostrość chili przełamią dorzucając maliny. Wszystko razem blendujemy na gładką masę, przecieramy przez sito i doprawiamy sokiem z limonki. Szczelnie zamykamy w szklanymy naczyniu i wkładamy do lodówki. Gazpacho jest dobre po kilku godzinach, choć najlepiej smakuje po 24h.

Podawanie

Wino do gazpachoTradycyjne gazpacho podajemy polane oliwą z posiekanymi ziołami. Dodajemy sól i pieprz do smaku, kilka malin do dekoracji. Dobrym uzupełnieniem mogą być też pokrojone w kromki, grillowane bułeczki własnego wypieku.

Łączenie z winem

Jeśli jesteśmy już w malinowych klimatach, do gazpacho polecamy wino o intensywnym zapachu truskawek i porzeczek. Doskonale nada się tu Reina de Castilla Isabelino Rosado Rueda DO, różowe wino na bazie szczepu Tempranillo, o młodzieńczym i żywiołowym temperamencie. Schłodzone do temperatury 12 °C będzie świetnie pasować do zimnych dań.

Gazpacho z malinowek

Autorzy: Łukasz Panfil & Jacek Puzinowski
kucharze projektu Winni Kucharze w Bydgoszczy

Fot. Luksemburk

O autorze

Winni Kucharze

Winni Kucharze

Winni Kucharze to inspirujące spotkania w sklepie i kuchni degustacyjnej pod szyldem KONDRAT Wina Wybrane. Łukasz i Jacek łączą na nich dwie tradycje: kulinarną i winiarską. W otwartej kuchni gotują na oczach gości. Nie mają stałego menu, każdą sesję opracowują z osobna. Po gotowaniu siadają przy wspólnym stole i opowiadają co i jak przygotowali, jakich produktów użyli, jakie wina dobrali.

Artykuły autora

Rekomendacje

Polecamy wina

Wino Reina de Castilla Isabelino Rosado Rueda DO 2020
Dostępnośćbrak
41,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Vegalfaro Rebel.lia Rosado Utiel-Requena DO 2023
Dostępnośćduże ilości
45,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Casa Primicia Flor de Primicia Rosado Rioja DOCa 2022
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
60,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny

Zestawy

Polecamy zestaw

Wielkanocny koszyk Marka Kondrata
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
507,00 zł
456,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 507,00 zł
-10%