Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
16 kwietnia 2015

Gieno Mientkiewicz o serze i winie

Ser i wino tworzą świetny duet – to prawda niemal tak oczywista, jak to, że ziemia jest okrągła i krąży wokół słońca. Doskonale zdaje sobie z tego sprawę także Gieno Mientkiewicz – naczelny ekspert od serów, człowiek, który o polskich serach wie praktycznie wszystko. Fascynuje i zajada się nimi od lat, prowadzi bloga o serach, sklep z serami oraz program telewizyjny „Przez dziurkę od sera”, a w międzyczasie jeździ po całej Polsce, wyszukując najlepsze sery zagrodowe. Bez żadnej przesady można powiedzieć, że zna osobiście wszystkich serowarów w kraju – jak sam mówi: ponad pięciuset.

UHO_4637

Gieno Mientkiewicz, fot. Michał Zdanowicz

– Ser i wino mają wiele wspólnego – mówi wprost Gieno Mientkiewicz. – Łatwo jest zrobić przeciętne, czy nawet przyzwoite, ale stworzenie znakomitego to piekielnie trudne zadanie, które wymaga ogromnej wiedzy i wielu lat doświadczeń.

Oczywiście, nowoczesne metody produkcji znacznie ułatwiają pracę firm produkujących sery w gigantycznych ilościach oraz ogromnych winiarni, wytwarzających hektolitry wina. Prawdziwą jakość i smak można odnaleźć jednak w produktach tworzonych na niewielką skalę – takich jak polskie sery zagrodowe czy wina ze specjalnie wybranych, niewielkich winiarni. I w Polsce z miesiąca na miesiąc przybywa konsumentów, którzy są gotowi płacić znacznie więcej za produkt najwyższej jakości. Gieno Mientkiewicz zachęca do wybierania właśnie takich produktów i podkreśla, jak wiele pracy wymaga ich stworzenie.

niebieski ksiaze

Niebieski Książę – krowi ser pleśniowy dojrzewający

– Ser to świetny przykład produktu, który uczy pokory. Można powiedzieć, że ser uczy serowara. Można mieć dużą wiedzę, ale tak naprawdę nigdy nie ma się kompletnej. Wszystko wychodzi w trakcie procesu tworzenia, a ser zachowuje się zgodnie z naturą – dodaje Gieno, który od lat przekonuje Polaków, że nasze lokalne, zagrodowe sery w niczym nie ustępują znanym i cenionym serom z Francji czy Szwajcarii.

O najlepszych polskich serach zagrodowych, ich tajemnicach i smakach oraz o łączeniu serów z winami Gieno Mientkiewicz będzie opowiadał podczas specjalnych spotkań zorganizowanych przez firmę Kondrat Wina Wybrane.

Iwona Tarnowska-Ciosek

Poprzedni wpis:
Następny wpis:

O autorze

Iwona Tarnowska-Ciosek

Iwona Tarnowska-Ciosek

Nigdy nie ma dość odkrywania: nowych miejsc, smaków, doznań, ludzi. Pasjonatka żeglowania, miłośniczka dogów niemieckich i fanka jazdy konnej, która co pół roku znajduje sobie nowe hobby. Bo życie jest za krótkie, żeby ciągle pić to samo wino.

Artykuły autora

Rekomendacje

Zestawy

Polecamy zestaw

Miselle na co dzień
Dostępnośćduże ilości
234,00 zł
210,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 222,00 zł
-10%