Ser i wino tworzą świetny duet – to prawda niemal tak oczywista, jak to, że ziemia jest okrągła i krąży wokół słońca. Doskonale zdaje sobie z tego sprawę także Gieno Mientkiewicz – naczelny ekspert od serów, człowiek, który o polskich serach wie praktycznie wszystko. Fascynuje i zajada się nimi od lat, prowadzi bloga o serach, sklep z serami oraz program telewizyjny „Przez dziurkę od sera”, a w międzyczasie jeździ po całej Polsce, wyszukując najlepsze sery zagrodowe. Bez żadnej przesady można powiedzieć, że zna osobiście wszystkich serowarów w kraju – jak sam mówi: ponad pięciuset.

UHO_4637

Gieno Mientkiewicz, fot. Michał Zdanowicz

– Ser i wino mają wiele wspólnego – mówi wprost Gieno Mientkiewicz. – Łatwo jest zrobić przeciętne, czy nawet przyzwoite, ale stworzenie znakomitego to piekielnie trudne zadanie, które wymaga ogromnej wiedzy i wielu lat doświadczeń.

Oczywiście, nowoczesne metody produkcji znacznie ułatwiają pracę firm produkujących sery w gigantycznych ilościach oraz ogromnych winiarni, wytwarzających hektolitry wina. Prawdziwą jakość i smak można odnaleźć jednak w produktach tworzonych na niewielką skalę – takich jak polskie sery zagrodowe czy wina ze specjalnie wybranych, niewielkich winiarni. I w Polsce z miesiąca na miesiąc przybywa konsumentów, którzy są gotowi płacić znacznie więcej za produkt najwyższej jakości. Gieno Mientkiewicz zachęca do wybierania właśnie takich produktów i podkreśla, jak wiele pracy wymaga ich stworzenie.

niebieski ksiaze

Niebieski Książę – krowi ser pleśniowy dojrzewający

– Ser to świetny przykład produktu, który uczy pokory. Można powiedzieć, że ser uczy serowara. Można mieć dużą wiedzę, ale tak naprawdę nigdy nie ma się kompletnej. Wszystko wychodzi w trakcie procesu tworzenia, a ser zachowuje się zgodnie z naturą – dodaje Gieno, który od lat przekonuje Polaków, że nasze lokalne, zagrodowe sery w niczym nie ustępują znanym i cenionym serom z Francji czy Szwajcarii.

O najlepszych polskich serach zagrodowych, ich tajemnicach i smakach oraz o łączeniu serów z winami Gieno Mientkiewicz będzie opowiadał podczas specjalnych spotkań zorganizowanych przez firmę Kondrat Wina Wybrane.

Iwona Tarnowska-Ciosek