Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
24 czerwca 2022

Hiszpański mus

Cava w zawrotnym tempie zdobyła popularność wśród miłośników bąbelków na całym świecie, jest drugim, po szampanie, najchętniej kupowanym winem musującym, produkowanym metodą tradycyjną.
W czym tkwi fenomen cavy?

cava blog

Nazwa cava powstała od hiszpańskiego określenia na kamienne piwnice (jaskinie) – cavas, gdzie przechowywane są wina, które podlegają procesowi dojrzewania. Miejscem, w którym zapoczątkowano produkcję cavy jest małe miasteczko Sant Sadurní d’Anoia, stolica okręgu Penedès. Cava posiada oficjalną klasyfikację DO (Denominación de Origen), choć jest ona dosyć nietypowa, bo wino to może być produkowane w całej Hiszpanii. Wspaniałym przykładem win musujących spoza Katalonii jest cava z Walencji. Duża amplituda temperatur między dniem, a nocą zapewnia winu odpowiednią kwasowość.

Ojczyzną cavy pozostaje jednak Penedès, bowiem 95% tych win musujących powstaje właśnie w Katalonii. Pierwsza cava została wyprodukowana przez Josepa Raventósa w 1872 roku. Raventós podróżując po Szampanii, zafascynował się cudownym winem musującym i jego produkcją. Dzięki zdobytemu doświadczeniu, jako pierwszy w Hiszpanii, użył metody tradycyjnej (metodo tradicional) przy tworzeniu wina.

Wspomniana metoda tradycyjna polega na przeprowadzeniu dwóch fermentacji. Pierwsza odbywa się zazwyczaj w kadziach ze stali nierdzewnej, w ten sposób powstaje wino bazowe. Następnie do powstałego wina dodaje się mieszankę drożdży i cukru. Na tym etapie wino gotowe jest do drugiej fermentacji, która odbywa się już w butelce. Osad obumarłych drożdży, który powstał w procesie fermentacji i pozostaje w kontakcie z winem przez określony czas dodaje winu charakterystycznych nut tostowych, brioszkowych, chlebowych w trakcie dojrzewania.

 

Różne style Cavy

Cava jest klasyfikowana w dwóch kategoriach:

Ze względu na czas dojrzewania w butelce na osadzie (minimalny okres to 9 miesięcy):

cava klasyfikacja czas dojrzewania

 

Ze względu na ilość dosładzania (dosage) wina podczas butelkowania:

cava klasyfikacja dosage

 

Cava jest produkowana w stylu białym i różowym.

Wina w stylu różowym są wytwarzane z ciemnych winogron, takich jak: garnacha, monastrell, pinot noir, trepat (autochtoniczna odmiana katalońska).

 

Chociaż istnieją przykłady win cava powstających z jednej odmiany winorośli, cava jest najczęściej kupażem kilku szczepów, które wspólnie tworzą spójny charakter wina. Tradycyjne odmiany winogron używane do produkcji cavy:

Szczepy białe:

macabeo – dodaje treści, elegancji oraz aromatów cytrusów, owoców egzotycznych, nut kwiatowych,
xarel·lo – dodaje kwasowości, świeżości, ziemistości i aromatu kwiatu lipy,
parellada – dopełnia struktury, dodaje nuty zielonego jabłka, cytrusów oraz orzechów,
subirat parent – jest czasami używana, aby nadać winu większej aromatyczności,

Szczepy czerwone:

trepat – wzbogaca blend o ciało, różowy pigment oraz aromaty czerwonych jagód i kwiatów,
garnacha – dodaje gładkości w ustach oraz aromatów jeżyn i wiśni,
monastrell – dodaje kompleksowości oraz aromatów śliwki, malin i płatków róży.

Również tradycyjne francuskie odmiany są dozwolone do produkcji Cava D.O. (pinot noir, chardonnay).

 

Cava z jedzeniem

Cava doskonale sprawdzi się solo jako aperitif, ale dzięki swojej elastyczności i występowaniu w wielu stylach, idealnie łączy się z najróżniejszymi potrawami.

cava z potrawami

 

Propozycji doboru win do potraw jest nieskończenie wiele, wystarczy wybrać ulubione danie, a cava będzie do niego idealnie pasować. Należy pamiętać o tym, że młodsze cavy będą lepsze do lżejszych potraw, reservy i gran reservy poradzą sobie doskonale z wyrazistymi i złożonymi smakami. Pamiętajmy również o odpowiednim schłodzeniu wina, najlepiej podawać cavę w temperaturze 6-9°C.

O autorze

Paulina Jaworska

Paulina Jaworska

Przez wiele lat mieszkając w Londynie i pracując w branży gastronomicznej, chłonęła różne kultury, kuchnie świata, aż na dobre zajęła się winem. Jako sommelier w topowym klubie członkowskim miała okazję poznawać najlepsze wina świata. Wróciła do Polski z misją dzielenia się swoją pasją… najlepiej przy kieliszku dobrego wina.

Artykuły autora

A to już czytałeś?

Polecamy wina

Wino Uveste Querena Cava Brut
Dostępnośćduże ilości
41,00 zł
30,75 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 41,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Rezerwuj Zielona Góra:dostępny
-25%
Wino Uveste Querena Brut Rose Cava DO
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
41,00 zł
30,75 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 41,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Rezerwuj Zielona Góra:dostępny
-25%
Wino Uveste Querena Semi Sec Cava DO
Dostępnośćbrak
41,00 zł
30,75 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 41,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Rezerwuj Zielona Góra:dostępny
-25%
Wino Masia d'Or Brut Rose Cava DO
Dostępnośćduże ilości
72,00 zł
54,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 72,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny
-25%
Wino Masia d'Or Brut Nature Reserva Cava DO
Dostępnośćbrak
75,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Martí Serdà Masia d`Or Cava Brut Penedès
Dostępnośćduże ilości
67,00 zł
50,25 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 67,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny
-25%
Wino Martí Serdà Masia d`Or Cava Brut Nature Penedès
Dostępnośćbrak
67,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Vegalfaro Caprasia Brut Nature Reserva Cava DO
Dostępnośćduże ilości
89,00 zł
66,75 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 89,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny
-25%

Zestawy

Polecamy zestaw

Musssujący Zestaw
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
234,00 zł
210,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 234,00 zł
-10%