Huerta de Albala mieści się w Arcos de la Frontera, nieopodal sławnego miasta Jerez, serca i duszy niezwykłych win sherry, z którymi… nie ma nic wspólnego! To relatywnie nowy i bardzo nowoczesny projekt winiarski Vicente Tabernera.
Pomysł był prosty, by pod upalnym słońcem Andaluzji posadzić nietradycyjne, ciemne, popularne na całym świecie odmiany winorośli i produkować z nich jedne z najlepszych win hiszpańskich. I udało się! Sukces przyszedł niespodziewanie szybko, już pierwszy rocznik win z 2007 został bardzo dobrze oceniony w samej Hiszpanii i poza nią. Mimo krótkiego czasu, przy dużym nakładzie sił i środków powstała nowoczesna bodega nawiązująca dobrze do krajobrazu i lokalnej tradycji architektonicznej, zaprojektowana przez Mariano Tabernera, oraz 75 hektarów nowiutkich nasadzeń. Przeważa w nich syrah (60%), merlot, cabernet sauvignon i jedyny przedstawiciel lokalnych winorośli tintilla de rota, przez niektórych utożsamiany z graciano. Huerta de Albala produkuje tylko wina czerwone i różowe, w kategorii regionalnej VdlT z Kadyksu. Większość z nich dojrzewa w dębinie, dlatego w piwnicach bodegi zgromadzone jest 1600 beczek z francuskiego dębu Allier.
Sprawdź ofertę win od producenta Huerta de Albala.