Dynia, jeden z najbardziej charakterystycznych symboli jesieni. Jej intensywny pomarańczowy kolor, różnorodność kształtów i niezwykłe możliwości kulinarne sprawiają, że staje się nieodłącznym elementem sezonowych potraw. Warto przyjrzeć się jej bliżej i odkryć, jak doskonale komponuje się z winem.
Hummus z pieczonej dyni ( 4 porcje)
Składniki:
-
500 g dyni hokkaido pokrojonej w krążki
-
2 łyżeczki ziaren kolendry
-
łyżeczka kuminu
-
sok z cytryny
-
ząbek czosnku
-
2 łyżki tahiny ( niekoniecznie)
-
4 łyżki oliwy
-
2 łyżki pinii
-
sól, pestki granatu, listki kolendry
Sposób przygotowania:
Połącz w misce 2 łyżki oliwy wraz ze zmiażdżonym ziarnem kolendry, kuminem, sokiem z cytryny i solą, włożyć cząstki dyni, dobrze wymieszaj i zostaw co najmniej na 30 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dynię przełóż do naczynia do zapiekania i piecz około 25-30 minut, aż będzie miękka.
Upieczoną dynię zmiksuj razem z ząbkiem czosnku, tahiną i ewentualnie łyżką wody, tak, by masa była gładka i kremowa. Dopraw do smaku.
Ziarenka pinii i 2 łyżki oliwy podgrzej razem na patelni (około 3 minut) .
Humus wyłóż na talerz, skrop oliwą z orzeszkami pini, posyp pestkami granatu i listkami świeżej kolendry.
Z jakim winem je łączyć?
My proponujemy pinot noir z niemieckiego Rheingau. Król szczepów czerwonych wzrasta na cenionym siedlisku Assmannshausen, bogatym w łupki i kwarc. Zapewnia to mineralny charakter wina, dodając im ciała i charakteru. Zbiór tylko i wyłącznie ręczny. W nosie wyczuwalne aromaty żurawiny, wiśni, w towarzystwie przypraw i nut ziołowych. W ustach pojawiają się konsekwentnie aromaty czerwonych owoców, wsparte pikantnością. Całość bardzo finezyjna, z zaznaczoną kwasowością i długim finiszem. Winem tym możemy cieszyć się już dziś, ale jego potencjał dojrzewania jest bardzo długi, może leżakować do 2030 roku.
Bruschetta z dynią i kozim serkiem (4 porcje)
-
łyżka oliwy
-
1 szalotka, pokrojona w drobną kostkę
-
400 g dyni hokkaido (lub innej, obranej), pokrojonej w kosteczkę
-
1 pomidor
-
tymianek, rozmaryn
-
2 łyżki białego octu balsamicznego
-
sól, pieprz
-
ok. 200 g ciabatty lub chleba, pokrojonego w długie kromki
-
75 g twarożku koziego
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną drobno szalotkę i dynię, smaż razem około 5 minut. Dodaj wydrążonego z pestek i drobno pokrojonego pomidora, tymianek i smaż kolejne 3 minuty. Dodaj ocet balsamiczny, dopraw solą i pieprzem, zdejmij z ognia.
Chleb posmaruj kozim serkiem. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz w piekarniku rozgrzanym do około 220 st. przez około 5 minut.
Wyjmij, na grzankach ułóż warzywa z patelni, podawaj jeszcze ciepłe.
Z jakim winem je łączyć?
Nasz polski johaniter! Odmiana hybrydowa, ciesząca się dużą popularnością w Polsce, nieco przypominająca aromatami rieslinga. Wino zaskakuje bogatym bukietem pełnym nut owoców tropikalnych, dojrzałych jabłek i aromatów waniliowych, które zawdzięcza kilkumiesięcznemu dojrzewaniu w beczce.
Brownie z dynią (4 porcje)
-
180 g dyni (obranej i oczyszczonej z pestek)
-
80 g pasty migdałowej, orzechowej lub tahiny
-
60 g syropu klonowego lub miodu
-
30 g kakao w proszku
-
łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
szczypta soli
-
opcjonalnie kawałki czekolady – ok. 50 g
Sposób przygotowania:
Dynię pokrój na małe kawałki i ugotuj (ok. 8 min) w małej ilości wody, aż będzie miękka. Odsącz, przetrzyj na puree, zostaw do ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 180 st.
Małą foremkę (ok. 15 x 15 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
W misce wymieszaj wystudzone puree z dyni, pastę migdałową, miód lub syrop klonowy, przesiane przez sitko kakao, wanilię i szczyptę soli .
Masę wlej do foremki, łyżką wyrównaj powierzchnię, opcjonalnie posyp kawałkami czekolady. Piecz 25-30 minut. Całkowicie wystudź przed krojeniem.
Z jakim winem je łączyć?
Świetne wino słodkie, deserowe z południowo-zachodniej Francji. Wino o barwa jasna=ej, ze złotymi refleksami. W nosie kusi intensywnymi, złożonymi aromatami dojrzałego ananasa, kandyzowanych owoców, z zachowaną jednocześnie zachwycającą świeżością cytrusów. W ustach słodycz jest równoważona przez solidną kwasowość. Całości dopełnia długi finisz.
Jesień to doskonały czas na odkrywanie bogactwa smaków dyni. W połączeniu z odpowiednim winem, możesz stworzyć niezapomniane kulinarne doznania. Wybierz swoje ulubione potrawy z dyni, dopasuj do nich wina, a jesień stanie się jeszcze bardziej wyjątkowa!