Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
9 grudnia 2015

Karp w migdałach na Święta

Święta to czas spokoju, refleksji, ale i radości w gronie najbliższych. To suto zastawiony stół, uśmiechy najbliższych, zapachy, na które z utęsknieniem czekamy cały rok. Boże Narodzenie owiane jest magią tradycji i nie ma co na siłę tego zmieniać. To najpiękniejsza na świecie powtarzalność – kolorów zapachów i smaków. Z pewnością na każdym polskim stole królują tradycyjne potrawy, w tym ON – karp. Bez niego nie ma Świąt. Smażony, w galarecie, pieczony czy duszony, ale karp obowiązkowo musi znaleźć się na każdym stole.

Wino do karpiaTym razem zapraszam po przepis na karpia przełamanego chrupkością migdałów. Przygotowałam do niego obłędnie aksamitne i uzależniające puree z pietruszki z nutą jabłka i szafranu. Dodatkiem idealnym okazała się brukselka podsmażona na maśle. Karp w migdałach z pietruszkowym puree i maślaną brukselką to połączenie świątecznie pyszne, a cały smak wieńczy doskonałe wino skoncentrowane, treściwe i soczyste, a przy tym jak zwykle z rieslingiem bywa, fantastycznie świeże – Weinrieder Riesling Bockgärten WeinviertelWino z pojedynczej parceli o sielskiej nazwie „koziego ogródka” (Bockgärten). Dojrzewało w stalowych kadziach. Ma świeży aromat ukwieconego sadu i egzotycznych owoców. Na podniebieniu panuje przejrzysta równowaga między miodową w smaku słodyczą a zdecydowanie owocową z natury kwasowością. Rasowy riesling w takiej odsłonie stawi czoła jasnym sosom, otulającym zarówno pieczoną rybę, jak i delikatny drób.

karp na święta

KARP
DLA 4 OSÓB

  • 16 kawałków karpia
  • płatki migdałów (ok. 16 łyżek)
  • jajko
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • olej roślinny do smażenia

PUREE PIETRUSZKOWE

  • 6 pietruszek (duże korzenie)
  • 1 jablko
  • mleko
  • 6 nitek szafranu
  • 100 g masła
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

BRUKSELKA

  • 20 brukselek
  • sól
  • 50 g masła

PRZYGOTOWANIE

Karpia myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy na niewielkie kawałki. Oprószamy go solą, pieprzem, nacieramy sokiem z cytryny i odstawiamy.

Pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Do pietruszki dodajemy obrane i pokrojone na ćwiartki jabłko. Całość zalewamy mlekiem (może być pół na pół z wodą), dodajemy sól (łyżeczka), nitki szafranu i gotujemy do miękkości.

Brukselkę oczyszczamy, usuwamy brzydkie listki, wrzucamy do garnka. Zalewamy ją wrzątkiem, dodajemy sól i gotujemy 7-10 minut (powinna być al dente).

Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Każdy kawałek karpia osuszamy i maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach migdałów. Smażymy na rozgrzanej patelni do momentu aż płatki migdałów będą rumiane.

Miękką pietruszkę wraz z jabłkiem odcedzamy, miksujemy na gładko w międzyczasie dodając masło. Powinniśmy otrzymać aksamitne puree. Całość doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową (ok. pół łyżeczki).

Podgotowaną brukselkę odcedzamy i kroimy na pół (większe na cztery). Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy brukselki. Podsmażamy je na rumiano.

Puree nakładamy na talerz, na nim układamy karpia. Dokładamy brukselkę.

riesling do karpia

O autorze

Joanna Matyjek

Joanna Matyjek

To, że jedzenie chłonie naszą energię powtarzam od zawsze. Gotując przekazujemy samych siebie, to jak się czujemy i w jaki sposób o sobie myślimy. W jedzeniu czuć nasze serce, miłość, lubienie, ale niestety i pośpiech czy złość. Najgorsze jest przekonanie, że „musimy”. Niczego nie musimy. Na obiad możemy pójść do baru, a chałkę możemy kupić w piekarni. Więc choćbyśmy byli w największym pędzie, niech chwila spędzona w kuchni będzie przyjemnością, a nie obowiązkiem. Wtedy beza będzie najpyszniejsza, mięso aromatyczne, kasza pełna zdrowia, a chałka pachnąca masłem, cudownie wyrośnięta.

Artykuły autora

Rekomendacje

Polecamy wina

Wino Weinrieder Riesling Bockgärten Weinviertel 2019
Dostępnośćbrak
89,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Fernand Engel Riesling Cuvée Engel Alsace AC 2021
Dostępnośćkilkanaście sztuk
83,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Faust Flagrantia Riesling Spätlese Feinherb Martinsthaler Wildsau (lagenwein) 2022
Dostępnośćbrak
93,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny

Zestawy

Polecamy zestaw

Musssujący Zestaw
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
234,00 zł
210,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 234,00 zł
-10%